Αγρότης, τεύχος 478

A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 1 9 / T E Υ Χ Ο Σ 4 7 8 64 Χυμός ντομάτας με αρωματικά Υλικά • Ντομάτες (ώριμες και γερές) • Χυμός λεμονιού εμπορίου ή κιτρικό οξύ • Βασιλικός, άνηθος ή μαϊντανός (ό,τι επιθυμούμε) Παρασκευή Πλένουμε καλά τις ντομάτες και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Κόβουμε τις ντομάτες σε τέταρτα, τις βάζουμε τμηματικά σε κατσαρόλα και τις φέρνουμε σε βρασμό, συνθλίβοντάς τις με εργαλείο πουρέ ή κουτάλα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας περισσότερες ντομάτες σε τέταρτα και βεβαιωνόμαστε ότι το περιεχόμενο της κατσαρόλας βρίσκεται συνεχώς σε βρασμό. Όταν προσθέσουμε όλες τις ντομάτες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για ακόμα 5 λεπτά. Περνάμε τον χυμό από τρυπητό ή μύλο λαχανικών ή μπλέντερ για να αφαιρέσουμε φλούδες και σπόρους. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας έτοιμο χυμό λεμονιού εμπορίου ή 1/4 κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ σε κάθε λίτρο χυμού για καλύτερη συντήρηση. Ξαναφέρνουμε τον χυμό σε βρασμό. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι ανά λίτρο χυμού εάν θέλουμε. Σε αυτό το σημείο τοποθετούμε τα αρωματικά που επιθυμούμε, προτού γεμίσουμε τα δοχεία με τον χυμό. Σφραγίζουμε, αποστειρώνουμε και αποθηκεύουμε. Ανάμεικτοςχυμόςντομάταςκαι λαχανικών Υλικά • 10 κιλά ντομάτες (θα δώσουν περίπου 7 λίτρα χυμό) • Χυμός λεμονιού εμπορίου ή κιτρικό οξύ • 3 φλιτζάνια ανάμεικτα λαχανικά, ψιλοκομμένα (π.χ. σέλινο, κρεμμύδια, καρότα, πιπεριές) Παρασκευή Ακολουθούμε τις οδηγίες παρασκευής χυμού ντομάτας. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Μετράμε τον χυμό και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας έτοιμο χυμό λεμονιού εμπορίου ή 1/4 κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ για κάθε ένα λίτρο ανάμεικτου χυμού ντομάτας. Αυτό βοηθά στην καλύτερη συντήρηση. Ξαναφέρνουμε σε βρασμό, γεμίζουμε τα δοχεία, σφραγίζουμε, αποστειρώνουμε και αποθηκεύουμε. Πουρές ντομάτας Υλικά • Ντομάτες (ώριμες και γερές) • Αλάτι Παρασκευή Πλένουμε καλά τις ντομάτες. Χυμοποιούμε είτε στην κατσαρόλα είτε με την ειδική συσκευή και προσθέτουμε 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι για κάθε 5 ποτήρια χυμό. Βράζουμε τον χυμό μέχρι να παραμείνει το 1/3 της αρχικής ποσότητας στην κατσαρόλα. Γεμίζουμε τα μπουκάλια, σφραγίζουμε, αποστειρώνουμε και αποθηκεύουμε. Σάλτσα ντομάτας (κέτσαπ) Υλικά • 5 ποτήρια χυμός ντομάτας (από ώριμες και γερές ντομάτες) • 1/4 ποτηριού ζάχαρη • Αρωματικά (1 κρεμμύδι κομμένο στα δύο, 2 σκελίδες σκόρδο, 1-2 ξυλαράκια κανέλας, 3-4 γαρίφαλα, 3-4 κόκκοι μαύρο πιπέρι, 2 φύλλα δάφνης, όλα μαζί σε υφασμάτινο σακουλάκι) • 2 κουταλιές σούπας ξίδι • 2 κουταλάκια γλυκού κοφτά αλάτι Παρασκευή Πλένουμε καλά τις ντομάτες. Χυμοποιούμε είτε στην κατσαρόλα είτε με άλλο τρόπο που επιθυμούμε. Βάζουμε τον χυμό σε φαρδιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ζάχαρης μαζί με το σακουλάκι με τα αρωματικά και βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστεί ο μισός χυμός περίπου. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξίδι και το αλάτι και συνεχίζουμε να βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να γίνει παχύρρευστη και η ποσότητα στην κατσαρόλα να αντιστοιχεί σε 2 περίπου ποτήρια. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το σακουλάκι με τα αρωματικά, αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε σε αποστειρωμένα και στεγνά βαζάκια. Για καλύτερη διατήρηση καλύπτουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια της σάλτσας. Αφού κρυώσει εντελώς, σφραγίζουμε και αποθηκεύουμε. Σημείωση: Το αλάτι, η ζάχαρη και το ξίδι δρουν ως φυσικά συντηρητικά συμβάλλοντας στη διατήρηση της κέτσαπ. Πηγές: Οικιακή Διατήρηση Φρούτων και Λαχανικών - Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Έκδοση Γ.Τ.Π. 67/2015 Συμβουλές για νόστιμους και υγιεινούς χυμούς - Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας, Έκδοση Γ.Τ.Π. 133/2016 Complete guide to home canning/ auth. USDA.- [s.l.]: USDA National Insitute of Food and Agriculture, 2015.- 2015.- Vol. 1. Food preservation [Online]/ auth. University Michigan State// MSU Extension.- Michingan State University.- 08 12, 2019.- https://www.canr.msu.edu/ food_preservation/index. How to make jelly [Online]/ auth. William Schafer emeritus Extension food safety specialist and Suzanne Driessen, Extension educator// Preserving and preparing.- University of Minnesota Extension, 2019.- 08 3, 2019.- https://extension.umn.edu/preserving-and-preparing/making-jelly. ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ 2 0 1 9 / T Υ 4 7 8

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0