Αγρότης, τεύχος 478

65 ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ Ελένη Χριστοφόρου Επιθεωρήτρια Γεωργίας Τμήμα Γεωργίας Νησ τίσιμη μηλόπιτα με μέλι Υλικά • 3 φλιτζάνια αλεύρι φαρίνα • 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο • 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη • 1 1/4 φλιτζανιού χυμό φρέσκου πορτοκαλιού • 2 κουταλιές της σούπας μέλι • 1 φλιτζάνι άσπρο αεριούχο αναψυκτικό • 2 φακελάκια βανίλια • 1 κουταλάκι κανέλα • 2 κουταλάκια baking powder Παρασκευή Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε φέτες. Τα βάζουμε ακολούθως σε μικρή κατσαρόλα, προσθέτοντας το λεμόνι και το ροδόσταγμα και τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ικανοποιητικά και να απορροφήσουν τον χυμό τους. Λίγο πριν τα αποσύρουμε από τη φωτιά (4-5 λεπτά), προσθέτουμε το μέλι και, στο τέλος, όταν θα είναι έτοιμα, προσθέτουμε την κανέλα και τα καρύδια. Ακολούθως, σε μια λεκάνη βάζουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε στη συνέχεια το μέλι και μετά τον χυμό πορτοκαλιού εναλλάξ με το κοσκινισμένο αλεύρι, στο οποίο έχουμε προσθέσει τη βανίλια, την κανέλα και το baking powder. Αφού ολοκληρώσουμε με τον χυμό, συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με το αεριούχο αναψυκτικό (δηλαδή εναλλάξ το αλεύρι με το υγρό) κτυπώντας το μείγμα μας καλά. Σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε προηγουμένως λαδώσει και αλευρώσει, βάζουμε περισσότερο από το μισό του μείγματος (σχεδόν τα 2/3 του), προσθέτουμε τα μήλα και στη συνέχεια το υπόλοιπο μείγμα. Πασπαλίζουμε με καρύδια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 55 περίπου λεπτά. Σημείωση: Ο χρόνος ψησίματος των μήλων εξαρτάται από την ποικιλία που θα χρησιμοποιήσουμε αλλά και από την ωριμότητά τους. Σε περίπτωση που κατά το ψήσιμο τα μήλα μας έχουν μαλακώσει αλλά ακόμα δεν έχουν εξατμιστεί τα υγρά, μπορούμε να τα στραγγίσουμε σε τρυπητό και να χρησιμοποιήσουμε τον χυμό που θα πάρουμε για την ετοιμασία της ζύμης. Επίσης, η ποσότητα μελιού που θα χρησιμοποιήσουμε θα εξαρτηθεί και πάλιν από την ποικιλία των μήλων και από τη γλυκύτητα που έχουν. A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 1 9 / T E Υ Χ Ο Σ 4 7 8 Για τα μήλα: • 1 ½ - 2 κιλά μήλα • 4 κουταλιές της σούπας μέλι • 1 κουταλιά κανέλα • 1 φλιτζάνι καρύδια χονδροκομμένα • 1 φλιτζανάκι (περίπου) ροδόσταγμα • 2-3 κουταλιές χυμό φρέσκου λεμονιού

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0