Αγρότης, τεύχος 478

A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 1 9 / T E Υ Χ Ο Σ 4 7 8 63 Ρ / T Ο 7 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Οικιακή διατήρηση φρούτων και λαχανικών Συνταγές για χυμούς και πουρέδες από φρούτα και λαχανικά Οι χυμοί είναι πολύ αγαπητοί σε μικρούς και μεγάλους, καθώς είναι εύγευστοι, θρεπτικοί και υγιεινοί. Παρά τη μεγάλη ποικιλία βιομηχανοποιημένων χυμών στην αγορά, πολλοί προτιμούν να φτιάχνουν τους δικούς τους σπιτικούς χυμούς, απαλλαγμένους από χρωστικές ουσίες και συντηρητικά. Πρόκειται, επίσης, για έναν πολύ καλό τρόπο αξιοποίησης των φρούτων και λαχανικών, ιδιαίτερα όταν αυτά βρίσκονται σε αφθονία και προσιτές τιμές. Σε συνέχεια της αναφοράς, στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού «Αγρότης», στην παρασκευή και διατήρηση χυμών και πουρέδων φρούτων και λαχανικών, παρουσιάζονται συνταγές για χυμούς και πουρέδες από φρούτα και λαχανικά. Πηγή του κειμένου αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα έντυπα «Οικιακή Διατήρηση Φρούτων και Λαχανικών» και «Συμβουλές για νόστιμους και υγιεινούς χυμούς» του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, τα οποία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας, στην ενότητα ενημερωτικά έντυπα ( http://bit.ly/2m4D2fI ). Χυμός ή πουρές φρούτων Υλικά • Φρούτα (όποια φρούτα προτιμάμε, όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, βερίκοκα κ.λπ. εκτός από σύκα) Παρασκευή Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Αφαιρούμε κουκούτσια και κοτσάνια και ξεφλουδίζουμε, εφόσον επιθυμούμε. Μετράμε τα φρούτα. Σιγοβράζουμε σε κατσαρόλα, προσθέτοντας ένα μέρος νερό για κάθε τέσσερα μέρη φρούτων, μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας συχνά. Εναλλακτικά, τα φρούτα μπορούν να μαλακώσουν με βράσιμο στον ατμό. Τα περνάμε από μύλο λαχανικών και τουλπάνι (ή στραγγιστήρι στην περίπτωση πουρέ), ανάλογα με πόσο πυκνός επιθυμούμε να είναι ο χυμός/ πουρές. Μπορούμε, επιπλέον, να αφήσουμε τον χυμό στο ψυγείο για 24-48 ώρες και να τον μεταγγίσουμε για πιο διαυγές αποτέλεσμα. Ξαναφέρνουμε τον πουρέ σε βρασμό, γεμίζουμε τα μπουκάλια, προσθέτοντας 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη για κάθε 1 λίτρο, εάν επιθυμούμε. Σφραγίζουμε, αποστειρώνουμε και αποθηκεύουμε. Χυμός μήλο Υλικά • Μήλα από διάφορες ποικιλίες (10 κιλά δίνουν περίπου 5,5 - 6 λίτρα χυμό) • 7 φλιτζάνια νερό Παρασκευή Πλένουμε καλά τα μήλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε στα 8. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα και το νερό, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε το μείγμα σε δόσεις σε τρυπητό, στο οποίο βάλαμε τουλπάνι και αφήνουμε να στραγγίσουν για τουλάχιστον 2 ώρες. Για να βάλουμε τον χυμό σε δοχεία, αποστειρώνουμε τα δοχεία (με την επιθυμητή μέθοδο αποστείρωσης) και πλένουμε τα καπάκια με ζεστό νερό και σαπούνι. Φέρνουμε τον χυμό ξανά σε βρασμό σε χαμηλή φωτιά και γεμίζουμε τα δοχεία, αφήνοντας περιθώριο 0,5 εκατοστού τουλάχιστον. Κλείνουμε τα δοχεία, αποστειρώνουμε τον χυμό στα δοχεία για 10 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν. Χυμός σταφύλι Υλικά • Σταφύλι • Ζάχαρη (προαιρετικά) Παρασκευή Ξεχωρίζουμε τις ρώγες του σταφυλιού από τα στέμφυλα και πλένουμε καλά. Τα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα, συνθλίβουμε τα φρούτα και καλύπτουμε με όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να τα σκεπάζει. Σιγοβράζουμε μέχρις ότου μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορούμε να αλέσουμε το σταφύλι σε μπλέντερ και να το βράσουμε χωρίς επιπλέον νερό ή να χρησιμοποιήσουμε αποχυμωτή. Στην τελευταία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο το επόμενο βήμα. Σουρώνουμε με τουλπάνι και στραγγίζουμε τα βρασμένα φρούτα. Μαζεύουμε τον χυμό σε δοχείο. Τον τοποθετούμε στο ψυγείο για 24-48 ώρες. Για να αποθηκεύσουμε τον χυμό, αφαιρούμε το δοχείο από το ψυγείο χωρίς να ανακινήσουμε. Μεταγγίζουμε με προσοχή φιλτράροντας εάν θέλουμε τον χυμό (περνώντας από τουλπάνι ή φίλτρα γαλλικού καφέ). Επαναφέρουμε τον χυμό σε βρασμό και προσθέτουμε, εάν θέλουμε, ζάχαρη, ανάλογα με την επιθυμητή γλυκύτητα. Βάζουμε τον χυμό σε αποστειρωμένα, ζεστά δοχεία αφήνοντας περιθώριο 0,5 εκατοστό. Σφραγίζουμε. Βράζουμε σε υδατόλουτρο όπως περιγράφεται στο τεύχος 477, σελίδα 62, στην ενότητα «Αποστείρωση χυμών για μακρά διατήρηση» και αποθηκεύουμε. Χυμός ντομάτας Υλικά • Ντομάτες (ώριμες και γερές) • Αλάτι Παρασκευή Πλένουμε καλά τις ντομάτες. Χυμοποιούμε ακολουθώντας έναν από τους πιο κάτω τρόπους: 1. Κόβουμε τις ντομάτες στα τέσσερα και τις τοποθετούμε σε φαρδιά κατσαρόλα. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν. Τις περνάμε από πυκνό τρυπητό, πιέζοντας για να βγει όλος ο χυμός, χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια. 2. Χρησιμοποιούμε τομπλέντερή τον τρίφτη για να λιώσουμε ή να τρίψουμε την ντομάτα. Ο χυμός χρησιμοποιείται με τη φλούδα και τα σπόρια. 3. Χρησιμοποιούμε την ειδική συσκευή διαχωρισμού του χυμού της ντομάτας από τη φλούδα και τα σπόρια. Γεμίζουμε τα μπουκάλια, προσθέτοντας 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι για κάθε 1 λίτρο χυμού. Σφραγίζουμε, αποστειρώνουμε και αποθηκεύουμε.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0