Αγρότης, τεύχος 486

56 AΓΡΟΤΗΣ 2022 / TEΥΧΟΣ 486 ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Στο πλαίσιο της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που προωθεί το Τμήμα Δασών, ο οικισμός Χελιδόνια έχει αποκατασταθεί ώστε να καταστεί ένα σημαντικό αξιοθέατο για τους επισκέπτες ξαναζωντανεύοντας την ιστορία αλλά και την πολιτιστική αξία του χώρου. Έχει κατασκευαστεί μια διαδρομή πολιτιστικού χαρακτήρα μήκους 500 μέτρων η οποία ξεκινά από τον κύριο δασικό δρόμο και διασχίζει τα χαλάσματα του οικισμού, τα οποία έχουν ανακατασκευαστεί μερικώς για να μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει την πολιτιστική αξία του χώρου. Δίπλα από τον οικισμό έχει κτιστεί ένα πιστό αντίγραφο σπιτιού που δείχνει στους επισκέπτες τον τύπο σπιτιού της περιόδου. Η διαδρομή συνεχίζει και περνά από όλα τα σημεία ενδιαφέροντος στα οποία έχουν τοποθετηθεί πινακίδες με πληροφορίες για το καθένα ξεχωριστά. Αντίγραφο σπιτιού Μαγειρεύουμε ψάρια υδατοκαλλιέργειας Γιάννης Μανιταράς Λειτουργός Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών Τα ψάρια και θαλασσινά αποτελούν τροφή με σημαντική διατροφική αξία και ιδιαίτερη γεύση, που είναι στενά συνδεδεμένη με τη γαστρονομική παράδοση της Κύπρου. Στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής, η κατανάλωση ψαριού συστήνεται δυο με τρεις φορές την εβδομάδα. Τα ψάρια και θαλασσινά είναι πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών. Το λίπος των ψαριών και θαλασσινών είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν θετική δράση σε πολλά συστήματα του οργανισμού μας. Προστατεύουν την καρδιά, προστατεύουν από καρκίνο του προστάτη και πνεύμονα, βοηθούν στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και σακχαρώδη διαβήτη, ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη αίματος, προλαμβάνουν τους πρόωρους τοκετούς, ενώ έχουν και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Παράλληλα με την παροχή αμινοξέων και λίπους, τα ψάρια και θαλασσινά αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως βιταμίνη Α και D (λιποδιαλυτές βιταμίνες), Β1, Β2, Β3 και Β12 (υδατοδιαλυτές βιταμίνες). Τα βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία που λαμβάνονται από τα ψάρια και θαλασσινά είναι το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο ψευδάργυρος και το ιώδιο. Από θρεπτικής άποψης τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας έχουν ίδια ποσότητα και ποιότητα πρωτεϊνών, όπως τα άλλα ψάρια. Ψάρια υδατοκαλλιέργειας Υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγοι που είναι τόσο νόστιμα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας, καθώς εκτρέφονται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, τρέφονται με φυσικές ουσίες, επιλεγμένες σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και φτάνουν στο τραπέζι μας φρέσκα, λίγες ώρες μετά την εξαλίευση. Τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας μαγειρεύονται με τρεις βασικούς τρόπους: α) στον φούρνο, β) στη σχάρα και γ) βραστά. Εύκολο ψήσιμο που χρειάζεται όμως προσοχή. Έξι εύκολα βήματα για να καθαρίσετε το ψάρι Για να μαγειρέψετε οποιονδήποτε τύπο ψαριού συστήνεται το καθάρισμά του. Δείτε πιο κάτω μερικά απλά και γρήγορα βήματα για ένα σωστό ψήσιμο και μια σίγουρη απόλαυση της πραγματικής του γεύσης. 1. Κόβετε τα πλευρικά πτερύγια. 2. Καθαρίζετε τα ραχιαία πτερύγια. 3. Καθαρίζετε τα κάτω πτερύγια. 4.Απολεπίζετε το ψάρι χρησιμοποιώντας μαχαίρι, αρχίζοντας από την ουρά προς το κεφάλι. 5. Κάνετε μια τομή 2-3 εκατοστών στο ύψος των εντοσθίων. 6. Με τον δείκτη του χεριού σας αφαιρείτε τα εντόσθια της κοιλιάς. Τσιπούρα (Sparus aurata) Εντυπωσιακή στην όψη και τη γεύση, η τσιπούρα είναι μια σταθερά πεντανόστιμη επιλογή. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν αφιερωμένη στη θεά Αφροδίτη γιατί θεωρούνταν το πιο ελκυστικό και γευστικό ψάρι. Χαρακτηριστικό της τσιπούρας το χρυσό τόξο πάνω από τα μάτια της (χρυσοφρύδα), που της έχει δώσει και το όνομά της στα ιταλικά και ισπανικά, «Orata» και «Dorada», αντίστοιχα. Η σάρκα της τσιπούρας, λευκή και τρυφερή, θεωρείται από πολλούς η πιο γευστική από όλα τα ψάρια της οικογένειας των σπαριδών. Παράλληλα, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά ψάρια υδατοκαλλιέργειας, λόγω της πλούσιας γεύσης της. Η τσίπουρα είναι ένα υψηλής ποιότητας ψάρι, εξαιρετικά θρεπτικό με πλούσια γεύση, βελούδινη υφή και πλούσιο σε ω3. Συνταγή με τσιπούρα θα βρείτε στη σελίδα 67, στη στήλη Γεύσεις από την κυπριακή κουζίνα.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==