Μικροβιολογικά ασφαλή τρόφιμα στην κουζίνα μας

Προσωπική υγιεινή Πλένουμε τα χέρια μας (ή/και αλλάζουμε τα γάντια μας): t προτού αρχίσουμε μαγείρεμα t αφού χειριστούμε ωμό φαγητό (κρέας/ψάρια) t αφού αγγίξουμε τον κάλαθο απορριμμάτων t μετά από χρήση της τουαλέτας t αν έρθουμε σε επαφή με κατοικίδια Πλύσιμο φρούτων και λαχανικών F Πλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό το εξωτερικό φρούτων όπως είναι το καρπούζι και το πεπόνι πριν τα κόψουμε/καθαρίσουμε. F Τα φρέσκα λαχανικά αφή- νονται να μουλιάσουν για μερικά λεπτά σε δοχείο με τρεχούμενο πόσιμο νερό και ακολούθως ξεπλένονται καλά. Προσοχή στη χρήση του ψυγείου F Η θερμοκρασία διατηρείται μεταξύ 0-5 °C. F Δεν κρατάμε τρόφιμα μετά από την ημερομηνία λήξης τους. F Αποφεύγουμε το συχνό ανοιγοκλείσιμο του ψυγείου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. F Αν είναι δυνατόν, τοποθε- τούμε ευαλλοίωτα τρόφιμα (π.χ. τυριά, αλλαντικά, καπνι- στάψάρια) στοκυρίως μέρος του ψυγείου και όχι στην πόρτα. F Δεν υπεργεμίζουμε το ψυγείο (ή μέρη του) ώστε να κατανέμεται ομοιόμορφα η ψύξη. F Φυλάγουμε ωμό κρέας/ψάρι πάντα μέσα σε καλυμμένα δοχεία, αν είναι δυνατόν στο κάτω ράφι του ψυγείου και όχι για πάνω από 24 ώρες.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0