Μικροβιολογικά ασφαλή τρόφιμα στην κουζίνα μας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ F Όταν ψωνίζουμε είναι καλύτερα να παίρνουμε τελευταία τα τρόφιμα που φυλάσσονται στο ψυγείο/κατάψυξη. Ελαχι- στοποιούμε τον χρόνο μεταφοράς τέτοιων τρο- φίμων στο σπίτι (συστήνεται η χρήση παγωνιέρας), όπου τοποθετούνται αμέσως στην κατάλληλη θερμοκρασία. F Αποφεύγουμε να αφήνουμε για πολλή ώρα ευαλλοίωτα και ψημένα φαγητά σε θερμοκρασίες μεταξύ 5-60 °C, αφού σε αυτές τις συνθήκες μπορούν να πολλαπλασιαστούν οι μικροοργανισμοί. F Οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα συστήνεται όπως αποφεύγουν την κατανάλωση καπνιστών ψαριών και μαλακών τυριών. Αυτές οι κατηγορίες τροφίμων είναι υψηλού κινδύνου για την παρουσία Listeriamonocytogenes , η οποία μπορεί να προκαλέσει αποβολή του εμβρύου και άλλες ασθένειες στις πιο πάνω ομάδες πληθυσμού. Προετοιμασία φαγητού F Διατηρούμε τους πάγκους προετοιμασίας των φαγη- τών καθαρούς (πλύσιμο με σαπούνι) και ελεύθερους από άσχετα πράγματα. F Απομακρύνουμε κατοικίδια ζώα. F Χρησιμοποιούμε διαφορετικού χρώματος καθαρή σανίδα για το κόψιμο ωμού κρέατος ή ψαριού από αυτήν για κόψιμο έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων (π.χ. πλυμένων λαχανικών). F ΠΟΤΕ δεν χρησιμοποιούμε τα μαχαιροπήρουνα/ σκεύη που χρησιμοποιήσαμε για ωμά φαγητά ή άπλυτα λαχανικά για να χειριστούμε ψημένο φαγητό ή σαλάτα. F Πλένουμε ή/και αλλάζουμε συχνά τις πετσέτες, τα σφουγγαράκια, τις πιάστρες και την ποδιά μας.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0