Μικροβιολογικά ασφαλή τρόφιμα στην κουζίνα μας

ΠΗΓΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί στη φύση είναι άκακοι και πολλοί αποτελούν μέρος της φυσικής μικροβιακής χλωρίδας του ανθρώπου. Κάποιοι από αυτούς, όμως, είναι δυνατόν ναπροκαλέσουν ασθένειες (π.χ. σαλμονέλα, Campylobacter , τοξινογόνα Escherichia coli , Listeria monocytogenes , Bacillus cereus, οι σταφυ- λόκοκκοι, οι νοροϊοί, ο ιός HAV, κ.ά.). Τα τρόφιμα είναι δυνατόν να επιμολυνθούν σε διάφορα στάδια της αλυσίδας τροφίμων: 1. Στη φάρμα/χωράφι: u Οι ζωοτροφές μπορεί να επιμολυνθούν με βακτήρια όπως είναι η σαλμονέλα, τα οποία είναι δυνατόν να προκαλέσουν μόλυνση στο ζώο και ακολούθως στον άνθρωπο μέσω των προϊόντων τροφίμων. u Τα παράσιτα μπορούν να μολύνουν ζώα που παράγουν τρόφιμα. u Το γάλα, το δέρμα και το τρίχωμα των ζώων αλλά και τα αβγά και τα λαχανικά είναι δυνατόν να επιμολυνθούν από κόπρανα ή από περιβαλλοντική σκόνη. 2. Κατά τη σφαγή και τη μεταποίηση: u Το κρέας μπορεί να επιμολυνθεί αν έρθει σε επαφή με εντερικό περιεχόμενο ή με δέρμα ζώων. u Μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε άλλο ωμό κτηνοτροφικό προϊόν ή σε επιφάνειες μπορούν να επιμολύνουν το τρόφιμο. u Χειριστές/φορείς των μικροβίων μπορεί να επιμο- λύνουν το τρόφιμο. 3. Στην κουζίνα: u Τα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν από ένα τρόφιμο σε άλλο (π.χ. από ωμό κρέας στη σαλάτα) από κακή χρήση κουζινικών σκευών ή από ανθρώπους/φορείς (κακή προσωπική υγιεινή) που χειρίζονται τα τρόφιμα. Παρά τους πιο πάνω κινδύνους, αν ακολουθήσουμε τις πρακτικές που περιγράφονται πιο κάτω μπορούμε να εκμηδενίσουμε τους παράγοντες που προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις και να παρασκευάσουμε μικροβιολογικά ασφαλές φαγητό στο σπίτι μας.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0