Αγρότης, τεύχος 481

A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 1 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 1 63 Μουσ τοκούλουρα κρασοχωρίων με μελι Υλικά - (για 12 µερίδες, περίπου 24 κουλουράκια) 4 φλιτζάνια (500 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις 9 κουταλιές (125 γρ.) ελαιόλαδο 4 κουταλιές (65 γρ.) σταφυλόμελο 4 κουταλιές (65 γρ.) μέλι 1/2 φλιτζάνι (120 γρ.) χυμό σταφυλιού (κόκκινο) 1 κουταλάκι (5 γρ.) αμμωνία (σκόνη) 2 κουταλάκια (8 γρ.) «baking powder» 1 κουταλάκι (5 γρ.) κανέλα αλεσμένη 1/4 κουταλάκι γλυκού «mixed spices» 3 κουταλιές ζάχαρη σκούρα 1 κουταλιά κακάο Παρασκευή Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και στη συνέχεια πλάθουμε μικρές στενόμακρες λωρίδες, στις οποίες δίνουμε το σχήμα κουλουριού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 o για 20-30 λεπτά. Άλλα παρασκευάσματα από χυμό σταφυλιού Σταφυλόμελο: Mπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως τρόφιμο για τόνωση. Περιέχει φαινόλες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, αμινοξέα, ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική καθώς μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη. Φρέσκος χυμός σταφυλιού: Δεν είναι απλώς ένα υπέροχο δροσιστικό ρόφημα, αλλά και ένα ευεργετικό ελιξίριο αφού περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του σταφυλιού σε μορφή που χωνεύεται και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε φρέσκο χυμό σταφυλιού, ο οποίος περιέχει κάλιο, βιταμίνες Α, Β και C, αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή και θεωρείται πως συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Η ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στις φλούδες, αποτελεί το «διασημότερο» συστατικό του σταφυλιού. Πηγή: Το έντυπο μαγειρικής «Ο τόπος μας …στο πιάτο σας», το οποίο εκδόθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΑΑ 2014-2020 του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις Τεχνικές Σχολές του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Στο έντυπο περιλαμβάνονται γνωστές και διαχρονικές συνταγές, αλλά και ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές σε μοντέρνα έκδοση, που δίνουν έμφαση στα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Τεχνική Σχολή Λάρνακας ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ

RkJQdWJsaXNoZXIy MTA5NDYxNw==