Αγρότης, τεύχος 481

A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 1 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 1 62 Σ / 1 Σούπα Λουβάνα Tεχνική Σχολή Λευκωσίας Γ΄ Mυλλόπιττες Τεχνική Σχολή Πάφου Σούπα Λουβάνα Υλικά 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 4 κλωναράκια σέλινο (με τα φύλλα τους) ψιλοκομμένα 2 μεγάλα καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες 2/3 φλιτζάνι λουβάνα (κίτρινη ή πορτοκαλιά φάβα) 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο 2 φύλλα δάφνης 1 πατάτα σε μικρούς κύβους 5 φλιτζάνια νερό 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Βάζουμε όλα τα λαχανικά, τη δάφνη και τη λουβάνα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε 4 φλιτζάνια νερό και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοψήνουμε τη σούπα για μία περίπου ώρα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι λίγο πριν το τέλος του ψησίματος. Αφαιρούμε τη δάφνη και αλέθουμε τη μισή σούπα στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ. Στη συνέχεια, την επαναφέρουμε με την υπόλοιπη σούπα στην κατσαρόλα (η σούπα έχει έτσι πιο ενδιαφέρουσα υφή παρά όταν είναι όλη αλεσμένη, αν θέλουμε όμως μπορούμε να την αλέσουμε όλη στο μπλέντερ). Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και την ξαναζεσταίνουμε ανακατεύοντας. Την σερβίρουμε συνοδεύοντάς την, αν θέλουμε, με τραγανά τετραγωνάκια πίτας ψημένης στον φούρνο. Mυλλόπιττες Υλικά 1/2 κιλό αλεύρι χωριάτικο Μύλλα (λίπος) του χοίρου 1 φλιτζάνι βούτυρο φυτικό Νερό όσο πάρει Λάδι για τηγάνισμα Αλεσμένη κανέλα Λίγη ζάχαρη Εκτέλεση Ρυζιάζουμε το αλεύρι με το λάδι. Προσθέτουμε νερό όσο πάρει για να γίνει μια μαλακή ζύμη. Ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο. Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και τη μύλλα του χοίρου και πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη ώστε να καλυφτεί όλη η επιφάνεια της πίτας. Το τυλίγουμε προσεκτικά σε ένα μεγάλο ρολό. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα πιέζουμε με το χέρι για να κάνουμε τις πίττες. Τις τρυπάμε με το πιρούνι. Τις τηγανίζουμε σε λίγο λάδι ώστε να ψηθούν και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε και τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Τις σερβίρουμε ζεστές. Πηγή: Το έντυπο μαγειρικής «Ο τόπος μας …στο πιάτο σας», το οποίο εκδόθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΑΑ 2014-2020 του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις Τεχνικές Σχολές του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Στο έντυπο περιλαμβάνονται γνωστές και διαχρονικές συνταγές, αλλά και ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές σε μοντέρνα έκδοση, που δίνουν έμφαση στα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

RkJQdWJsaXNoZXIy MTA5NDYxNw==