Αγρότης, τεύχος 481

30 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 1 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 1 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Όταν λέμε κτηνοτροφικές μονάδες που επεξεργάζονται γάλα δικής τους παραγωγής εννοούμε τα ποιμνιοστάσια τα οποία διαθέτουν έναν ξεχωριστό, ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στον οποίο επεξεργάζονται το γάλα που οι ίδιοι/ες παράγουν με σκοπό την παραγωγή προϊόντων με βάση το νωπό γάλα, όπως το χαλούμι, η αναρή, το τυρί φλαούνας και ο τραχανάς. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία παρέχει ευελιξία στην άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών από τις μικρές επιχειρήσεις. Οι παραγωγοί παραδοσιακών προϊόντων και οι μικρής Ένας κλάδος με ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο είναι αυτός της γαλακτοκομίας που αντιπροσωπεύεται από ποιμνιοτρόφους οι οποίοι παρασκευάζουν από μόνοι τους παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το χαλούμι, η αναρή, το τυρί φλαούνας και ο τραχανάς. Δεδομένης της προτίμησης του καταναλωτικού κοινού στα παραδοσιακά προϊόντα, οι παραγωγοί θα πρέπει να τύχουν της ανάλογης στήριξης στην προσπάθειά τους να παράγουν ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα. Κτηνοτροφικές μονάδες που επεξεργάζονται γάλα δικής τους παραγωγής. Απαιτήσεις της αρμόδιας Αρχής και υποχρεώσεις των παραγωγών Όλγα Περικέντη Κτηνιατρικός Λειτουργός Κτηνιατρικές Υπηρεσίες άμεση επαφή με τα πτηνά. Στην εξάπλωση της ασθένειας συμβάλλουν ο συνωστισμός, η υψηλή συγκέντρωση αμμωνίας σε συνδυασμό με τον πλημμελή αερισμό των χώρων. Η οξεία αναπνευστική μορφή της νόσου εμφανίζεται σε νεαρά πτηνά και η μετάδοση γίνεται κυρίως αερογενώς με τις ρινικές εκκρίσεις, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες η μετάδοση γίνεται κυρίως με τα κόπρανα. Τα κυριότερα συμπτώματα που εντοπίζονται στην εκτροφή είναι βήχας και ρινική καταρροή συνοδευόμενη με φταρνίσματα. Παράλληλα, μειώνεται η κατανάλωση τροφής ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δυνατόν να παρατηρηθεί αύξηση της κατανάλωσης νερού. Σε όρνιθες σε φάση παραγωγής (αυγοπαραγωγικού ή αναπαραγωγικού τύπου) παρατηρείται μείωση της αυγοπαραγωγής και μείωση της εκκολαψιμότητας στα αυγά που προορίζονται για παραγωγή νεοσσών. Επίσης, τα ίδια τα αυγά είναι συχνά παραμορφωμένα, με εύθρυπτο τοίχωμα του κελύφους, λεπτά, ζαρωμένα, τραχιά, ωχρά, συχνά μικρότερα του φυσιολογικού μεγέθους με υδαρές περιεχόμενο. Η νοσηρότητα είναι πολύ υψηλή (σχεδόν στο 100% του σμήνους) και δυνατόν να συνοδεύεται από αυξημένη θνησιμότητα. Επίσης, την κύρια εικόνα είναι δυνατόν να περιπλέξουν δευτερογενείς μολύνσεις από άλλους ιούς ή βακτήρια που συχνά καλύπτουν τα συμπτώματα της απλής νόσου. Όσον αφορά τη νεκροτομική εικόνα, αυτή περιλαμβάνει προσβολή της τραχείας, των πνευμόνων, των αεροφόρων σάκων και των νεφρών. Στα νεαρά πτηνά που δεν έχουν φτάσει σε γενετική ωριμότητα παρατηρείται μείωση μεγέθους ή ακόμα και απουσία ωαγωγού. Διάγνωση της ασθένειας Η αρχική υποψία στηρίζεται στα κλινικά συμπτώματα και τα νεκροτομικά ευρήματα. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης μπορεί να γίνει με τη δοκιμή ELISA η οποία ανιχνεύει αντισώματα ή με τη δοκιμή της αναστολής της αιμοσυγκόλλησης ή ακόμα και με την ανίχνευση και τυποποίηση των ιών χρησιμοποιώντας RT-PCR. Έλεγχος και πρόληψη της ασθένειας Αρχικά να σημειωθεί ότι ο ιός της λοιμώδους βρογχίτιδας εμφανίζεται με διαφορετικούς τύπους οι οποίοι δεν ελέγχονται πλήρως από τα υπάρχοντα εμβόλια. Διαφορετικά παθογόνα στελέχη του ιού προκύπτουν από μεταλλάξεις. Για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι εμβολίων με ποικίλα εμβολιακά σχήματα. Τα πιο συχνά εμβόλια που χρησιμοποιούνται είναι τα ζωντανά εξασθενημένα εμβόλια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ήπια αναπνευστικά συμπτώματα. Αυτά τα εμβόλια χορηγούνται αρχικά σε νεοσσούς ηλικίας 1 έως 14 ημερών με ψεκασμό, πόσιμο νερό ή οφθαλμικές σταγόνες, και τα πουλιά συνήθως επανεμβολιάζονται περίπου δύο εβδομάδες μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Τα εμβολιακά σχήματα με διαφορετικούς ορότυπους θεωρείται πως παρέχουν ευρύτερη προστασία. Σχέση της ασθένειας με τη δημόσια υγεία Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη πως η λοιμώδης βρογχίτιδα μεταδίδεται με οποιονδήποτε τρόπο από τα πουλερικά στον άνθρωπο. Σε εκτροφές στις οποίες παρατηρείται έξαρση της ασθένειας απαγορεύεται η σφαγή των πουλερικών για να δοθούν στην ανθρώπινη κατανάλωση, όπως συμβαίνει για όλες τις γενικευμένες ασθένειες, για λόγους υποβαθμισμένης ποιότητας του κρέατος. Συγκεκριμένα, με βάση τον Κανονισμό Ε.E. 853/2004, τα σφάγια που προέρχονται από πτηνά που πάσχουν από γενικευμένη νόσο, εμφανίζουν ιαιμία (παρουσία ιών στο αίμα και στους ιστούς), παθοφυσιολογικές αλλοιώσεις και ανωμαλίες στη σύσταση και τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της λοιμώδους βρογχίτιδας, χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλα και απορρίπτονται. δυναμικότητας επιχειρήσεις τροφίμων έχουν τη δυνατότητα να παράγουν προϊόντα με λιγότερες απαιτήσεις, ακολουθώντας βέβαια διαδικασίες βασισμένες στις αρχές του HACCP. Στην Κύπρο η παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων σε τέτοιες μονάδες πραγματοποιείται σε μεγάλη κλίμακα, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ύψιστης σημασίας και είναι υποχρέωση των παραγωγών, οι οποίοι/ες έχουν την ευθύνη να παράγουν ασφαλή προϊόντα τα οποία δεν θα προκαλούν οποιαδήποτε βλάβη στην υγεία του καταναλωτικού κοινού.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTA5NDYxNw==