Αγρότης, τεύχος 481

29 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 1 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 1 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Πρέπει, όμως, να σημειωθεί πως ο ιός COVID 19 δεν είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας των Coronaviridae. Στη μεγάλη αυτή οικογένεια υπάρχουν γένη τα οποία παρόλο που δεν προσβάλλουν τον άνθρωπο, προκαλούν ωστόσο σοβαρά προβλήματα στη σύγχρονη πτηνοτροφία όπως η ευρέως διαδεδομένη και γνωστή ασθένεια με την ονομασία «Λοιμώδης βρογχίτιδα των πτηνών» . Διευκρινίζεται πως ο ιός που προκαλεί τη λοιμώδη βρογχίτιδα των πτηνών επηρεάζει αποκλειστικά τα πτηνά και δεν σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τον άνθρωπο. Οι δύο ιοί ανήκουν σε διαφορετικά γένη της ίδιας οικογένειας. Κυριότεροι τρόποι μετάδοσης και εξάπλωσης και συμπτωματολογία της λοιμώδους βρογχίτιδας των πτηνών O κυριότερος προδιαθετικός παράγοντας μόλυνσης, ιδιαίτερα στις εντατικές εκτροφές, είναι η από μέρους των πτηνοτρόφων πλημμελής εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας. Ο ιός μεταδίδεται μέσω μολυσμένου εξοπλισμού και ιματισμού του προσωπικού που έρχεται σε Οι ασθένειες που οφείλονται σε ιούς της οικογένειας Coronaviridae παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα ένεκα της πανδημίας που έχει προκληθεί από τον ιό (SARS-CoV-2) που προκαλεί την ασθένεια COVID 19. Καθημερινά γίνεται συνεχής ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας που έχει εμφανιστεί τον τελευταίο χρόνο, προκαλώντας την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία. Ο ιός της οικογένειας Coronaviridae που απασχολεί τη σύγχρονη κυπριακή πτηνοτροφία Αντώνιος Δημητρίου DVM, MSc Κτηνιατρικός Λειτουργός Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των ωμών με τα μαγειρεμένα τρόφιμα. Μια καλή πρακτική που θα πρέπει να ακολουθείται είναι να γίνεται χειρισμός πρώτα των τροφίμων που πρόκειται να καταναλωθούν ως έχουν όπως ωμά λαχανικά και, αφού αποθηκευτούν κατάλληλα, στη συνέχεια να γίνεται χειρισμός νωπών προϊόντων όπως ωμών κρεάτων, αυγών και άλλων. Το κάλο μαγείρεμα των τροφίμων σκοτώνει σχεδόν όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Το μαγείρεμα ενός τροφίμου σε θερμοκρασίες στο κέντρο της μάζας του άνω των 70°C για 30 λεπτά αποτελεί διαβεβαίωση ότι αυτό το τρόφιμο είναι ασφαλές. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη διατήρηση και αποθήκευση των τροφίμων είτε πρόκειται για προϊόντα που διατηρούνται σε ψύξη και κατάψυξη είτε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Οι οδηγίες σχετικά με τη διατήρηση των τροφίμων αναγράφονται και στις ετικέτες των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά. Γενικά οι θερμοκρασίες συντήρησης για τα νωπά τρόφιμα κυμαίνονται από 0° μέχρι 4°C, ιδιαίτερα τα αλιεύματα λόγω της ευαίσθητης φύσης τους, καλό είναι να αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες γύρω στους 0°C. Τα αυγά πρέπει, επίσης, να αποθηκεύονται εντός ψυγείου, και δενσυστήνεται ναπλένονται πριναποθηκευτούν καθώς με το πλύσιμο καταστρέφεται το λιπαρό περίβλημα του κελύφους με αποτέλεσμα να εισέρχονται ευκολότερα οι μικροοργανισμοί στο εσωτερικό του αυγού. Εάν είναι αναγκαίο να πλυθούν (ακάθαρτο κέλυφος) τότε αυτό πρέπει να γίνεται μονό πριν χρησιμοποιηθούν. Όσον αφορά τα κατεψυγμένα προϊόντα αυτά πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες -18°C, ενώ προϊόντα που μπορούν να διατηρούνται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να αποθηκεύονται σε στεγνούς και σκοτεινούς χώρους με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 20-25°C. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται κατά τη μεταφορά νωπών και κατεψυγμένων προϊόντων στο σπίτι, κατά την οποία η θερμοκρασία των τροφίμων πρέπει να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Καλή πρακτική είναι η προμήθεια των ευαίσθητων προϊόντων όπως κρέας, ψάρι και γάλα να γίνεται προς το τέλος της επίσκεψής μας στο κατάστημα λιανικής πώλησης και αυτά να μεταφέρονται στο σπίτι σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα σε ισοθερμικά δοχεία ή σακούλες ώστε να αποφεύγεται η διακοπή της αλυσίδας ψύξης. Καλό, επίσης, είναι να διαχωρίζονται τα διάφορα τρόφιμα κατά τη μεταφορά τους στο σπίτι όπως το νωπό κρέας και τα αρτοσκευάσματα έτσι ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος επιμολύνσεων. Λόγω των αναδυόμενων ασθενειών υπάρχουν άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την οικονομία. Με την πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού και τις τρομακτικές επιπτώσεις της κρίνεται αναγκαίο να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης από τις ζωονόσους για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, της οικονομίας και κατ’ επέκταση της ευημερίας των ανθρώπων και των ζώων. Ιικά σωματίδια λοιμώδους βρογχίτιδας Πηγή: Wikimedia

RkJQdWJsaXNoZXIy MTA5NDYxNw==