Αγρότης, τεύχος 478

13 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 1 9 / T E Υ Χ Ο Σ 4 7 8 ΓΕΩΡΓIΑ διασφάλιση ομαλής ανάπτυξης και καρποφορίας είναι απαραίτητη η εφαρμογή ορθολογιστικής άρδευσης, πράγμα που επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση Βελτιωμένου Συστήματος Άρδευσης. Οι καθαρές ετήσιες αρδευτικές απαιτήσεις για πλήρους ανάπτυξης δέντρα μάνγκο είναι 700 κυβικά μέτρα νερού ανά δεκάριο. Σχετικά με την ποιότητα του νερού, τα μάνγκο είναι ευαίσθητα στην υψηλή αλατότητα του νερού, ενώ νερό με περιεκτικότητα βορίου πάνω από 0,75ppm θεωρείται επισφαλές. Κρίσιμη εποχή για το μάνγκο, σε σχέση με την άρδευση, είναι η περίοδος μετά την καρπόδεση, γιατί η έλλειψη υγρασίας αυτή την περίοδο έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μεγάλη καρπόπτωση. Λίπανση Το μάνγκο, όπως κάθε άλλη φυτεία, έχει ανάγκη από σταθερή και απρόσκοπτη προσφορά όλων των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων για μια γρήγορη και εύρωστη ανάπτυξη και για την καρποφορία. Στον σχεδιασμό της ορθολογιστικής λίπανσης οδηγός πρέπει να είναι τα αποτελέσματα ανάλυσης εδάφους και φύλλων. Πέρα από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία (άζωτο, φωσφόρο, κάλιο), το μάνγκο έχει ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις σε ψευδάργυρο, σίδηρο και μαγγάνιο. Κλάδεμα Τα νεαρά δενδρύλλια χρειάζονται ελάχιστο κλάδεμα. Στα 4-5 πρώτα χρόνια πρέπει να γίνεται ελαφρύ κλάδεμα για να διορθώνονται οι ασσυμετρίες στη βλάστηση, να κόβονται οι κορυφές των δέντρων ώστε να ελέγχεται το ύψος τους και να αποφεύγεται η δημιουργία ψηλόκορμων δέντρων. Το αυστηρό κλάδεμα των νεαρών δέντρων καθυστερεί την ανάπτυξή τους και μειώνει την αναμενόμενη παραγωγή. Το κλάδεμα των δέντρων που βρίσκονται στην πλήρη καρποφορία πρέπει, επίσης, να είναι ελαφρύ. Έχει σκοπό τη διευκόλυνση των καλλιεργητικών φροντίδων, τον έλεγχο του ύψους των δέντρων και την αφαίρεση των ασθενικών και ξηρών κλάδων. Το αυστηρό κλάδεμα ελαττώνει την παραγωγή γιατί προκαλεί την έκπτυξη νέας φυλλοφόρας βλάστησης σε βάρος της παραγωγής. Η καλύτερη εποχή κλαδέματος είναι μετά τη συγκομιδή. Εχθροί - Ασθένειες - Φυσιολογικές ανωμαλίες Οι κυριότεροι εχθροί που προκαλούν ζημιές στα μάνγκο είναι τα τζιτζικάκια (Leaf hoppers), ο ψευδόκοκκος και η μεσογειακή μύγα. Από τις ασθένειες, περισσότερα προβλήματα παρουσιάζονται από τους μύκητες που προκαλούν τη στάχτη, την αθράκνωση και την αλτερνάρια. Όλοι οι πιο πάνω εχθροί και ασθένειες αντιμετωπίζονται με την εφαρμογή κατάλληλων και εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Εκτός από τα προβλήματα που προκαλούνται από τους εχθρούς και τις ασθένειες, το μάνγκο παρουσιάζει τη φυσιολογική ανωμαλία με την ονομασία «Internal break-down» ή «Spongy fruit», κατά την οποία ο καρπός υφίσταται εσωτερική χαλάρωση των ιστών του σαρκώδους εδώδιμου μέρους, που αποκτά σπογγώδη και ζελατινώδη υφή, καταστρέφοντας έτσι την εμπορική αξία του καρπού. Η φυσιολογική αυτή ανωμαλία οφείλεται στην έλλειψη ασβεστίου. Για αποφυγή του προβλήματος συστήνεται η χορήγηση ασβεστίου στα δέντρα. Ποικιλίες Αναγνωρίζονται δυο κύριοι τύποι μάνγκο, ο τύπος που κατάγεται από τις Ινδίες και ο τύπος από την Ινδοκίνα και τις Φιλιππίνες. Ο τυπικός ινδικός τύπος έχει καρπό συνήθως έγχρωμο με αποχρώσεις. Οι σπουδαιότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες ανήκουν στον τύπο αυτό. Ο τυπικός τύπος της Ινδοκίνας και Φιλιππινών έχει καρπούς με χρώμα ωχρό πράσινο προς κιτρινωπό, με λίγες ή καθόλου αποχρώσεις. Τα φρούτα αυτού του τύπου είναι χωρίς ίνες, γλυκά και πλούσια σε άρωμα. Γενικά τα δέντρα είναι πιο παραγωγικά από εκείνα του ινδικού τύπου, αλλά επειδή τα φρούτα δεν φέρουν χρωματισμό, δεν προτιμούνται από τους καταναλωτές. Με βάση τους δυο πιο πάνω τύπους έχουν δημιουργηθεί νέες ποικιλίες όπως η Ιρουίν, Τόμι Άτκινς, Κεντ, Ζέπταχ, Εουίς, Πίρι και άλλες. Ωρίμανση και συγκομιδή Το στάδιο ωρίμανσης και η περίοδος της συγκομιδής έχουν μεγάλη σημασία για τη μετέπειτα ζωή και την οργανοληπτική ποιότητα του καρπού. Αν ο καρπός συγκομιστεί από το δέντρο άγουρος, δεν μαλακώνει ομοιόμορφα, ενώ παραμένει άγευστος. Η περίοδος ωρίμανσης των καρπών ποικίλλει ανάλογα με την εποχή άνθισης και καρπόδεσης καθώς και την ποικιλία. Το κατάλληλο στάδιο συγκομιδής είναι όταν οι καρποί πάρουν τον ανάλογο χρωματισμό της ποικιλίας ή όταν πάρουν το λαμπερό πράσινο χρώμα για τις ποικιλίες που δεν αλλάζουν χρωματισμό. Οι καρποί καλύτερα να μαζεύονται με το χέρι αφού αποκοπεί ο μίσχος τους με ψαλίδι και να τοποθετούνται σε δοχεία μεταφοράς όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά ώστε να αποφεύγονται τα χτυπήματα και οι μωλωπισμοί. Τα μάνγκο έχουν, γενικά, μετά τη συγκομιδή σχετικά μικρή διάρκεια ζωής υπό κανονικές θερμοκρασίες. Όταν συγκομιστούν στο κατάλληλο στάδιο, οι καρποί ωριμάζουν πλήρως σε 7-14 ημέρες.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0