Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

3 Παράθυρο στη γεύση Εισαγωγή Τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες, όπως και τα υπόλοιπα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα, είναι στενά συνδεδεμένα με την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γι’ αυτό έχουμε υποχρέωση να διατηρούμε και να μεταφέ- ρουμε τη γνώση για τον τρόπο παρασκευής τους και στις επόμενες γενιές. Η διατήρηση των φρούτων και λαχανικών με ζάχαρη και η μεταποίησή τους σε γλυκά κουταλιού και μαρ- μελάδες είναι ένας πολύ καλός τρόπος αξιοποίησής τους. Ιδιαίτερα όταν τα φρούτα και λαχανικά που χρησιμοποιούνται είναι από τα πλεονάσματα της παραγωγής ή όταν η τιμή τους είναι χαμηλή. Παρόλο που σήμερα η παρασκευή γλυκών κουτα- λιού και μαρμελάδων έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, εντούτοις πολλές αγροτικές οικογένειες, με πολύ κέφι και μεράκι, συνεχίζουν την παράδοση και ασχολούνται με την παρασκευή των προϊόντων αυτών.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0