Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

14 Παράθυρο στη γεύση Kεράσι Παρασκευή l Πλένουμε τα κεράσια και βγάζουμε προσεκτικά το κουκούτσι τους με το ειδικό εργαλείο ή με φουρκέτα. l Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μία στρώση κεράσια, ραντί- ζουμε με ζάχαρη και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδι- κασία για όλη την ποσότητα των κερασιών. Τα αφήνουμε έτσι για 2-3 ώρες μέχρι να κατεβάσουν τα υγρά τους. l Προσθέτουμε το νερό και ανακινούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά στην αρχή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μετά την δυναμώνουμε για να βράσουν 5 λεπτά περίπου. l Την επόμενη μέρα βράζουμε ξανά το γλυκό μέχρι να δέσει. l Λίγα λεπτά πριν το σβήσουμε, προσθέτουμε το κιούλι. Στο τέλος περιχύνουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει ακόμα 1 – 2 βράσεις. l Βάζουμε το γλυκό κρύο σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα αποθηκεύουμε. Υλικά 1 κιλό κεράσια «γαλλικά» ή πετροκέρασα 1 κιλό ζάχαρη ½ ποτήρι νερό 3-4 φύλλα κιούλι (αρμπαρόριζα) ή βανίλια 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0