Αγρότης, τεύχος 480

A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 0 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 0 50 Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΜΑΣ ΕΡΕΥΝΑ Ποσοστό 56% του συνολικού δείγματος δήλωσε ότι έχει υποστεί ΑθΕΠ από επιχείρηση λιανικού εμπορίου. Παρομοίως, στο επίπεδο των επαγγελματικών κατηγοριών, το 84,6% των αλιέων/ιχθυοκαλλιεργητών, το 78% των χονδρέμπορων και το 71% των μεταποιητών δήλωσαν ότι έχουν υποστεί ΑθΕΠ από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Επιπλέον, το 50% του συνολικού δείγματος υπήρξε θύμα ΑθΕΠ από επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου, ενώ το 69,6% των γεωργών/κτηνοτρόφων και το 58,3% των ομάδων και οργανώσεων παραγωγών έχει, επίσης, υποστεί ΑθΕΠ από χονδρέμπορους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 45% των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, το 50% των ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, το 41,9% των μεταποιητικών επιχειρήσεων και το 31,7% των επιχειρήσεων χονδρικού εμπορίου δήλωσαν ότι έχουν υποστεί ΑθΕΠ από μεμονωμένους γεωργούς/κτηνοτρόφους. Από το σύνολο των εμπορευόμενων που συμμετείχαν στο δείγμα, συνολικά 31 δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Σε σχετική ερώτηση, το 74,2% των επιχειρήσεων αυτών δήλωσαν ότι οι συναλλαγές τους με εμπορευόμενους εκτός Κύπρου δεν επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητά τους όσον αφορά την αντιμετώπιση των ΑθΕΠ, ενώ το αντίθετο δήλωσε το 22,6% των εξαγωγέων. Η συντριπτική πλειοψηφία του συνολικού δείγματος (91,2%) θεωρεί ότι οι ΑθΕΠ στην αγροδιατροφική αλυσίδα δύνανται να περιοριστούν με νομοθετική ρύθμιση, ενώ σύμφωνες είναι και οι αντίστοιχες απαντήσεις όλων των επιμέρους κατηγοριών. Ένα πολύ υψηλό ποσοστό (89,7%) στην επαγγελματική κατηγορία των αλιέων/ιχθυοκαλλιεργητών πρότεινανωςλύσηγιατονπεριορισμότωνΑθΕΠτηνενίσχυση του ρόλου των αγροτών στην εμπορία μέσω των ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, των βραχέων αλυσίδων εμπορίας και των διεπαγγελματικών οργανώσεων. Την ίδια άποψη διατύπωσε το 32,6% του συνολικού δείγματος, το 30% των γεωργών/κτηνοτρόφων και το 22,2% των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου. Σχετικά με το περιεχόμενο της εθνικής νομοθεσίας για τις ΑθΕΠ, το μεγαλύτερο ποσοστό (67,4%) του συνολικού δείγματος θεωρεί ότι σε αυτήν θα πρέπει να περιληφθεί το σύνολο της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Την άποψη αυτή συμμερίζονται όλες οι επιμέρους επαγγελματικές κατηγορίες, με τους αλιείς να παρουσιάζουν το μικρότερο ποσοστό (41%). Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Διάγραμμα 1. Ποσοστό (%) ΑθΕΠ οι οποίες εκτιμάται από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ότι έχουν τις σοβαρότερες επιπτώσεις ανά επαγγελματική κατηγορία και στο συνολικό δείγμα Διάγραμμα 2. Ποσοστό επιχειρήσεων που υπήρξαν θύμα ΑθΕΠ την τελευταία πενταετία

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0