Αγρότης, τεύχος 482

19 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 1 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 2 ΓΕΩΡΓIΑ Εικόνα 1: Φύλλο παπάγιας Εικόνα 2: Άνθος φυτού παπάγιας Εικόνα 3: Καρποί παπάγιας πάνω στο φυτό Πολλαπλασιασμός Το φυτό παπάγια πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Γερασμένα δέντρα μπορούν να ανανεωθούν αν κοπούν σε ύψος ενός μέτρου περίπου από το έδαφος. Από τους νέους βλαστούς που θα εκπτυχθούν, επιλέγεται ο πιο εύρωστος και αφήνεται να αναπτυχθεί. Απαιτήσεις σε κλίμα και έδαφος Ως τροπικό/ υποτροπικό φυτό η παπάγια για την ανάπτυξή της απαιτεί ζεστό κλίμα και κατά την περίοδο του χειμώνα. Παγετόπληκτες περιοχές πρέπει να αποφεύγονται αφού το φυτό καταστρέφεται. Ελάχιστη θερμοκρασία ανάπτυξής του είναι οι 15 βαθμοί Κελσίου. Επίσης, λόγω της φυσιολογίας του φυτού καλό θα ήταν να αποφεύγεται η εγκατάσταση φυτείας παπάγιας σε ανεμόπληκτες περιοχές ή έστω να λαμβάνονται μέτρα προστασίας από τον άνεμο π.χ. εγκατάσταση ανεμοθραυστών. Εδαφολογικά για την ανάπτυξη της παπάγιας απαιτείται έδαφος γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ύλη με καλή αποστράγγιση. Επίσης, πολύ αλκαλικά εδάφη καλό είναι να αποφεύγονται αφού το φυτό παπάγια αναπτύσσεται καλύτερα σε έδαφος με pH 5-7. Καλλιεργητικές τεχνικές Αφού προηγηθεί καλλιέργεια του εδάφους, συστήνεται τα φυτά παπάγιας να φυτεύονται σε αποστάσεις 2-2,5 μέτρων επί της γραμμής και 2,5 - 3 μέτρων μεταξύ των γραμμών. Ο αριθμός των φυτών ανά δεκάριο κυμαίνεται από 130 μέχρι 200. (Εικόνα). Η φύτευση συστήνεται να γίνεται νωρίς την άνοιξη, αφού έχουν παρέλθει οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τον χειμώνα. Το φυτό παπάγια διαθέτει πλούσιο ριζικό σύστημα. Ωστόσο, για την κάλυψη των αναγκών του σε νερό γίνεται συμπληρωματική άρδευση. Η άρδευση γίνεται με σύστημα στάγδην άρδευσης, νοουμένου ότι εξασφαλίζεται καλή διαβροχή του εδάφους. Οι ανάγκες σε νερό κυμαίνονται από 600-1.000 τόνους ανά δεκάριο. Κατά τη διάρκεια των αρδεύσεων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς τυχόν υπεράρδευση ενδέχεται να προκαλέσει σήψη της ρίζας. Λόγω των υψηλών απαιτήσεων της παπάγιας σε θρεπτικά συστατικά, για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής συστήνεται όπως γίνονται λιπάνσεις με ισορροπημένο τύπο λιπάσματος π.χ. 20-20-20 ή 19-19-19. Εικόνα 4. Συστηματική φυτεία παπάγιας

RkJQdWJsaXNoZXIy MTA5NDYxNw==