Αγρότης, τεύχος 482

18 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 1 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 2 ΓΕΩΡΓIΑ Γράφημα 3: Ποσοστιαία κατανομή των εισαγωγών λιπασμάτων ανά κατηγορία κατά το έτος 2019 Οι επικρατέστεροι τύποι στην κατηγορία των μικτών λιπασμάτων είναι 20-10-0, 20-20-0, 25-15-0, 20-10-10 οι οποίοι, κατά κύριο λόγο, χρησιμοποιούνται ως βασική λίπανση στα σιτηρά. Οι επικρατέστεροι τύποι στην κατηγορία των απλών λιπασμάτων είναι η νιτρική αμμωνία (34,5-0-0), η θειική αμμωνία (21-0-0) και η ουρία (46-0-0), τύποι οι οποίοι συγκαταλέγονται στα αζωτούχα λιπάσματα. Στην κατηγορία των ενισχυμένων λιπασμάτων επικρατεί ο τύπος 14-22-9+2MgO και στην κατηγορία των εμπλουτισμένων λιπασμάτων επικρατεί συνήθως ο τύπος 14-22-9+ΙΧΝ και 20-20-20+ΙΧΝ ή παρόμοιοι τύποι. Σχετικά με τις εισαγωγές ανά κύριο θρεπτικό στοιχείο, η ποσότητα του αζώτου (Ν) ανήλθε το 2019 σε περίπου 8.000 τόνους, του φωσφόρου (P205) σε 4.500 τόνους και του καλίου (K20) σε 2.200 τόνους. Γράφημα 4: Εισαγωγές ανά κύριο θρεπτικό στοιχείο, κατά την εικοσιπενταετία 1995 - 2019, σε τόνους Εντεταλμένη Υπηρεσία υπεύθυνη για την εφαρμογή της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για τα λιπάσματα και τις εισαγωγές είναι το Τμήμα Γεωργίας, με αρμόδιο όργανο το Συμβούλιο Ελέγχου Λιπασμάτων. Οι αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, του Συμβούλιου Ελέγχου Λιπασμάτων είναι η έκδοση αδειών εισαγωγής για όλα τα λιπάσματα που εισάγονται στην Κύπρο, ο ποιοτικός έλεγχος των λιπασμάτων καθώς και ο έλεγχος της σήμανσης/συσκευασίας. Για άμεση και εύκολη ενημέρωση τα λιπάσματα που εκτίθενται προς πώληση απαιτείται να φέρουν σήμανση στην ελληνική ή/και τουρκική γλώσσα στην οποία να αναφέρονται απαραίτητα: • ο τύπος λιπάσματος, • το όνομα του προσώπου που έχει εγγράψει το λίπασμα, • ο παραγωγός και η χώρα παραγωγής ή προέλευσης, • ο αριθμός εγγραφής εκτός των λιπασμάτων με την ένδειξη «ΛΙΠΑΣΜΑ ΕΚ», και • το καθαρό βάρος ή ο όγκος. Η παπάγια κατάγεται από την Αμερική και ευδοκιμεί σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Καλλιεργείται ευρέως στο Μεξικό, στη Νότια Αμερική, στην Ινδία, στη Σρι Λάνκα και στις Φιλιππίνες. Η παπάγια καλλιεργείται για τον καρπό της που είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Επίσης, περιέχει το πεπτικό ένζυμο ποπαΐνη που έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια άρχισαν να δημιουργούνται συστηματικές φυτείες. Αυτές εντοπίζονται κυρίως στα δυτικά παράλια της επαρχίας Πάφου. Η καλλιέργεια του φυτού παπάγια Ιωάννης Σταύρου Λειτουργός Γεωργίας Τμήμα Γεωργίας Βοτανική ταξινόμηση - Περιγραφή φυτού Το φυτό παπάγια ανήκει στην οικογένεια Caricaceae. Το επιστημονικό όνομα της παπάγιας είναι Carica papaya L. . Το φυτό της παπάγιας προσομοιάζει με δέντρο αφού έχει κορμό, ο οποίος ωστόσο είναι σχετικά μαλακός και δεν διακλαδώνεται. Το ύψος του φυτού συνήθως κυμαίνεται γύρω στα 6 με 8 μέτρα. Χαρακτηριστικά είναι τα πολύ μεγάλα φύλλα (Εικόνα 1) που έχει, τα οποία βρίσκονται στην κορυφή του κορμού. Στις μασχάλες των φύλλων σχηματίζονται τα άνθη (Εικόνα 2) και ακολούθως σχηματίζονται οι καρποί. Οι καρποί της παπάγιας είναι μεγάλοι και έχουν αχλαδόμορφο σχήμα (Εικόνα 3). Το χρώμα τους είναι αρχικά πράσινο ενώ, όταν ωριμάσουν και μαλακώσουν, το χρώμα γίνεται κίτρινο προς πορτοκαλί. Το βάρος του καρπού μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2 κιλά. Η σάρκα του καρπού είναι μαλακή και καταναλώνεται αφού καθαριστεί η φλούδα. Το ριζικό σύστημα του φυτού της παπάγια χαρακτηρίζεται ως πλούσιο.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTA5NDYxNw==