Ζιβανία - Το παραδοσιακό απόσταγμα της Κύπρου

Προδιαγραφές ζιβανίας Το απόσταγμα στέμφυλων σταφυλιών που ετοι- μάζεται για οποιοδήποτε σκοπό και θα φέρει την παραδοσιακή ονομασία «Ζιβανία» οφείλει να πληροί τις πιο κάτω προδιαγραφές, σύμφωνα με τους Περί ρυθμίσεως και Ελέγχου της Βιομη- χανίας Αμπελουργικών Προϊόντων (Έλεγχος Ζιβανίας) Κανονισμούς του 1998: Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Να ικανοποιούν το εξουσιοδοτημένο από το Συμ- βούλιο Σώμα ή Επιτροπή ότι ανταποκρίνονται στα παραδοσιακά/ τυπικά χαρακτηριστικά της ζιβανίας. Πρώτη ύλη και ποιότητα: (α) Για την παραγωγή ζιβανίας θα χρησιμοποι- ούνται στέμφυλα (ζίβανα) από κυπριακές παραδοσιακές ποικιλίες. Νοείται ότι για την παραγωγή ζιβανίας μπο- ρούν να χρησιμοποιηθούν στέμφυλα απο- κλειστικά από μη παραδοσιακές κυπριακές ποικιλίες, εφόσον αυτά θα προέρχονται μόνο από μία μη παραδοσιακή κυπριακή ποικιλία το όνομα της οποίας θα πρέπει να αναγράφεται στην κύρια ετικέτα. (β) Ζυμώνεται σταφύλι απαλλαγμένο από αρρώστιες, λιώματα ή σάπια. Ακολουθείται η μέθοδος της ερυθράς οινοποίησης, Χημικά χαρακτηριστικά: Αλκοολικός τίτλος 43-52% νοl Ολική οξύτητα (ως οξικό οξύ) Μεγ. 220 gr/hL αλκοόλης 100% Vοl Μεθανόλη Μεγ. 200 gr/hL αλκοόλης 100% Vοl Ανώτερες αλκοόλες 180-600 gr/hL αλκοόλης 100% Vοl Εστέρες 50-250 gr/hL αλκοόλης 100% Vοl Αλδεΰδες 3-50 gr/hL αλκοόλης 100% Vοl Χαλκός Μεγ. 7,0 mg/Lt Σίδηρος Μεγ. 3,0 mg/Lt

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0