Ζιβανία - Το παραδοσιακό απόσταγμα της Κύπρου

κατά την εποχή της Ενετοκρατίας (1489 μ.Χ.– 1571 μ.Χ.), οι οποίοι εργάζονταν σε μυστικά ερ- γαστήρια στη χώρα μας, για να μην διαδοθεί η τέχνη τους στους άλλους. Παίρνοντας πολλά στοιχεία από αυτούς, οι αμπελουργοί μας χρησι- μοποιώντας μια δική τους τεχνική, έπαιρναν απόσταγμα από τα κατάλοιπα της παραγωγής κρασιού, από τα ζίβανα (στέμφυλα) , το οποίο χρησιμοποιούσαν ως ποτό αλλά και ως φάρμακο. Έτσι, λοιπόν, Ζιβανία ή Ζιβάνα ή Τζιβανία είναι το απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής που παρά- γεται σε ειδικά καζάνια με τη μέθοδο της από- σταξης. Ανάλογο προϊόν παράγεται και σε άλλες χώρες και παίρνει το όνομά του σύμφωνα με την ονομασία των στεμφύλων, όπως τσίπουρο στη Θεσσαλία, τσικουδιά στην Κρήτη, grappa στην Ιταλία, arak στις αραβικές χώρες, ρακέα στη Βουλγαρία κ.ά. Η περιεκτικότητά της ζιβανίας σε αιθανόλη κυμαίνεται από 43-52% Vol και η μέτρησή της γινόταν σε γράδα, δηλ. βαθμούς G.L., με το οινοπνευματόμετρο του Gay-Lussac. Η απόσταξη γινόταν από τους αμπελουργούς για ιδία χρήση, αφού οι βρετανικές αποικιοκρατικές Αρχές με το διάταγμα 334/1949 απαγόρευαν την ελεύθερη πώλησή της και ανάθεσαν στο Συμ- βούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων την παρα- λαβή της από τους αμπελουργούς, κάτι το οποίο άλλαξε αρκετά αργότερα. Σήμερα βρίσκονται σε εφαρμογή οι «Περί ρυθ- μίσεως και Ελέγχου της Βιομηχανίας Αμπε- λουργικών Προϊόντων (Έλεγχος Ζιβανίας) Κανονισμοί του 1998» με βάση τους οποίους δίνονται οι πιο κάτω ορισμοί: «στέμφυλα σταφυλής» είναι το υπόλειμμα από την πίεση νωπών σταφυλιών, είτε έχει υποστεί ζύμωση είτε όχι, όπως καθορίζεται στους Περί Ρυθμίσεως και Ελέγχου της Βιομηχανίας Αμπε- λουργικών Προϊόντων (Καθορισμός και Έλεγχος Οίνων) Κανονισμούς του 1973. «απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής» σημαί- νει το προϊόν που λαμβάνεται με απευθείας απλή απόσταξη στέμφυλων σταφυλιών, μετά ή άνευ υγιούς οινολάσπης, με αλκοολικό τίτλο από 43% Vol μέχρι 52% Vol στους 20ºC, έχει δε μεγίστη περιεκτικότητα σε μεθανόλη 200 gr/hL αλκοό- λης 100% Vοl και συνολική περιεκτικότητα σε πτητικές ουσίες, εκτός μεθυλικής και αιθυλικής αλκοόλης, ανώτερη των 140 gr/hL αλκοόλης 100% Vοl. «Ζιβανία» καλείται το απόσταγμα στεμφύλων που πληροί τους όρους των Περί ρυθμίσεως και Ελέγχου της Βιομηχανίας Αμπελουργικών Προϊόντων (Έλεγχος Ζιβανίας) Κανονισμών του 1998 και του οποίου η ποιότητα είναι σύμφωνη με τον περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμο και έχει αλκοολικό τίτλο όχι μικρότερο των 43% Vοl και μεγίστη περιεκτικότητα σε μεθα- νόλη 200 gr/hL αλκοόλης 100% Vοl και περι- λαμβάνει τις ονομασίες «Τζιβανία» και «Ζιβάνα». «Νόμος» σημαίνει τους περί Ρυθμίσεως και Ελέγχου της Βιομηχανίας Αμπελουργικών Προϊόντων Νόμους και περιλαμβάνει οποιοδή- ποτε νόμο τους αντικαθιστά ή τους τροποποιεί. Στην παράγραφο 3 των Περί ρυθμίσεως και Ελέγχου της Βιομηχανίας Αμπελουργικών Προϊόντων (Έλεγχος Ζιβανίας) Κανονισμών του 1998 αναφέρεται ακόμη ότι το απόσταγμα στέμ- φυλων σταφυλιών και το ποτό από το απόσταγμα αυτό θα φέρει την παραδοσιακή ονομασία «Ζιβανία», αποκλειομένων οποιωνδήποτε από τις λέξεις τσίπουρο, ρακί, τσικουδιά ή άλλων που περιέχουν ή υπονοούν τις ονομασίες αυτές και δεν θα ετοιμάζεται ή δεν θα τίθεται σε κυκλοφο- ρία, είτε για σκοπούς πώλησης είτε για οποιαδή- ποτε άλλη αιτία ή λόγο, εκτός εάν πληροί τους όρους των παραπάνω κανονισμών.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0