Τα ρεβίθια στη διατροφή μας

1. Ένα φλιτζάνι ξερά ρεβίθια ισοδυναμεί με δύο φλιτζάνια μαγειρεμένα. 2. Ένα φλιτζάνι ξερά ρεβίθια χρειάζεται τρία φλιτζάνια νερό. 3. Μουσκεύουμε τα ρεβίθια περίπου 12 ώρες πριν τα μαγειρέψουμε και δεν αλλάζουμε το νερό αυτό διότι περιέχει πολλές διαλυτές φυτικές ίνες και άλλα υδατοδιαλυτά συστατικά όπως θειαμίνη, νιασίνη, σίδηρο, φωσφόρο κ.λπ. 4. Η προσθήκη σόδας κατά το φούσκωμα των ρεβιθιών είναι λανθασμένη τακτική γιατί η σόδα καταστρέφει τη Βιταμίνη Β1. 5. Τα ρεβίθια να σιγοβράζουν στην κατσαρόλα 1-2 ώρες περίπου. 6. Στην κατσαρόλα ατμού χρειάζονται περίπου 15-20 λεπτά. 7. Όταν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό, αυτό πρέπει να είναι πολύ ζεστό. 8. Το λεμόνι και ο χυμός ντομάτας προστί- θενται αφού μαλακώσουν τα ρεβίθια. 9. Τα ρεβίθια πρέπει να μαγειρεύονται με τη φλούδα γιατί σε αυτήν βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό του ασβεστίου και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, συστατικά απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. 10. Για μακροχρόνια διατήρηση των ρεβιθιών, όπως και των άλλων οσπρίων, συστήνεται να τοποθετούνται στην κατάψυξη για 24-48 ώρες, ώστε να καταπολεμούνται τα έντομα που τυχόν υπάρχουν σ' αυτά. Κείμενο Επικαιροποίηση της παλαιότερης έκδοσης 1/2003 του Ιωάννη Μυτιληναίου, Ανώτερου Γεωργικού Λειτουργού Επιμέλεια Έκδοσης Κλάδος Γεωργικών Εφαρμογών - Δημοσιότητα Τμήμα Γεωργίας Γλωσσι κή και Καλλι τεχν ι κή Επιμέλεια Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Φωτογραφί ες Αρχείο Τμήματος Γεωργίας Γ.Τ.Π. 267/2017 - 1.000 Εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Εκτύπωση: Τυπογραφείο Κυπριακής Δημοκρατίας Δέκα χρήσιμες πληροφορίες για το μαγείρεμα των ρεβιθιών

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0