Τα ρεβίθια στη διατροφή μας

Ρεβίθια με κολοκάσι Υλικά • ½ φλιτζάνι ρεβίθια (φουσκωμένα από το βράδυ) • 1 - 2 μπάλες κολοκάσι • 1 φλιτζάνι σέλινο ή σπανάκι χοντροκομμένο • λίγο μαϊντανό, λίγα αρτύματα, λίγη αρτυσιά • 1 μέτριο κρεμμύδι • ντομάτες τριμμένες ή σάλτσα • νερό, λάδι και χυμό δύο λεμονιών Εκτέλεση Βράζουμε καλά τα ρεβίθια μέχρι να ψηθούν. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι να μαρανθεί. Προσθέτουμε τα ρεβίθια και το κολοκάσι και τα ανακατεύουμε τινάζοντας την κατσαρόλα. Προσθέτουμε την ντομάτα ή τον χυμό ντομάτας και τα αφήνουμε λίγο να καταστηθούν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο το λεμόνι, τα αφήνουμε λίγο και μετά ρίχνουμε νερό για να καλύψει το φαγητό. Κλείνουμε την κατσαρόλα ατμού για 10 λεπτά. Αν μετά τα 10 λεπτά δούμε ότι το φαγητό μας δεν είναι καλά καταστημένο, αφήνουμε ανοιχτή την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καταστηθεί. Ρεβιθάτο γλύκισμα (παλιά παραδοσιακή θεσσαλική συνταγή) Υλικά • 600 g ρεβίθια • 600 g σταφίδες • 300 g καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα • 250 ml λάδι ή χυμό πορτοκαλιού • 2 αυγά (προαιρετικά) • 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ • 250 g ζάχαρη άχνη • αντικολλητικά χαρτί μαγειρικής Εκτέλεση Μουσκεύουμε τα ρεβίθια για 12 ώρες σε κρύο νερό και τα αλέθουμε στο μίξερ. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη άχνη και το λάδι ή τον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τα αλεσμένα ρεβίθια και τις σταφίδες, βάζουμε το μπέικιν πάουντερ και την καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα, και ζυμώνουμε το μίγμα μέχρι να γίνει ομογενές. Βάζουμε το αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και στρώνουμε τη ζύμη, ισιώνοντας με μια σπάτουλα για να έχει ομοιόμορφο πάχος. Ψήνουμε το ρεβιθάτο για μια ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° Κελσίου. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε. Ετοιμάζουμε σιρόπι με 2 φλιτζάνια ζάχαρη και 2 φλιτζάνια νερό και περιχύνουμε το γλυκό ή το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0