Το τετραμηνιαίο περιοδικό του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος το οποίο εκδίδεται από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

24 AΓΡΟΤΗΣ 2024 / TEΥΧΟΣ 491 ΓΕΩΡΓIΑ καθώς και η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι. Η συγκομιδή γίνεται με προσοχή, διότι οι καρποί μωλωπίζονται εύκολα. Οι καρποί αποκόπτονται από το δέντρο, φέροντας μικρό μέρος του ποδίσκου, και τοποθετούνται σε κιβώτιο σε μια στρώση. Οι καρποί του αβοκάντο μπορούν να παραμείνουν πάνω στο δέντρο, αφού ωριμάσουν, για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να συγκομιστούν, χωρίς να υποβαθμιστούν ποιοτικά. Αυτό διευκολύνει τη σταδιακή διάθεση στην αγορά και τον προγραμματισμό για επιπρόσθετη αξία σε τιμές παραγωγού. Μετασυλλεκτικά, μετά δηλαδή από την απομάκρυνση από το δέντρο, ο καρπός συνεχίζει να ωριμάζει. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ωρίμαση μετά τη συγκομιδή είναι το διοξείδιο του άνθρακα, η θερμοκρασία, η σχετική υγρασία και το αιθυλένιο. Οι κυριότεροι εχθροί που προσβάλλουν το αβοκάντο είναι τα ακάρεα Olygonichus punicae και Eotetranychus sexmaculatos, τα λεπιδόπτερα Sabulodes caberata, Amorbia essigana και ο θρίπας Heliothrips haemorrhoidalis. Οι κυριότερες ασθένειες αντίστοιχα, που προσβάλλουν το αβοκάντο είναι αδρομυκώσεις από τον μύκητα Verticillium albo-atrum, οι σηψιρριζίες από τους μύκητες Phytophtora cinnamon και Armilaria melea και η ίωση Sun blotch. Το αβοκάντο είναι τροφή υψηλής θερμιδικής αλλά και διατροφικής αξίας, και καταναλώνεται νωπό. Ωριμάζοντας πλήρως, ο καρπός απόκτα βουτυρώδη σάρκα, η οποία εύκολα μπορεί να αναμειχτεί με άλλα υλικά και να καταναλωθεί. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καθώς και βιταμίνες Α, Ε και συμπλέγματος Β. Το λάδι του αβοκάντο χρησιμοποιείται στη βιομηχανία φαρμακευτικών και καλλυντικών ειδών και ο σπόρος του, αφού περάσει από επεξεργασία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τροφή για πουλερικά. Πηγές: Μιλτιάδη Βασιλακάκη - «Γενική και Ειδική Δενδροκομία» Γεωρ. Μαυρογιαννόπουλου - «Όλα για το αβοκάντο» Φύτευση ποικιλιών πατάτας ανθεκτικών στους κυστογόνους νηματώδεις της πατάτας στην Κύπρο Ευθύμιος Οδυσσέως Ανώτερος Λειτουργός Γεωργίας Τμήμα Γεωργίας Η πατατοκαλλιέργεια στην Κύπρο αποτελεί τη σημαντικότερη λαχανοκομική καλλιέργεια, καθότι αφορά ετησίως έκταση πέραν των 50000 δεκαρίων με παραγωγή που υπολογίζεται πέραν των 120000 τόνων. Το σημαντικότερο ποσοστό της παραγωγής αυτής διακινείται σε κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και σε εξαγωγές προς τρίτες χώρες. Μικρότερες ποσότητες χρησιμοποιούνται για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης ως νωπό προϊόν και της ζήτησης της ντόπιας μεταποιητικής βιομηχανίας. Η πατάτα θεωρείται το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν της κυπριακής γεωργικής παραγωγής, ακολουθούμενο από τα εσπεριδοειδή, τα φυλλώδη λαχανικά και τα φρέσκα αρωματικά φυτά. Η κυπριακή πατάτα τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης στις αγορές του εξωτερικού, αλλά και στην εγχώρια αγορά, για την ξεχωριστή της ποιότητα και γεύση, τα οποία είναι αποτέλεσμα των συλλογικών προσπαθειών και του μόχθου των Κύπριων παραγωγών αλλά και των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών συνθηκών της Κύπρου. Λόγω ακριβώς της σπουδαιότητας της πατατοκαλλιέργειας για την κυπριακή γεωργία, το Τμήμα Γεωργίας παρακολουθεί συστηματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατατοκαλλιέργεια στην Κύπρο. Συγχρόνως, το Τμήμα συνδράμει στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι παραγωγοί, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της παραγωγής και της εμπορίας, με έμφαση στην ασφάλεια των τροφίμων, την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πατατοκαλλιέργεια στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς, είναι το πρόβλημα με τους κυστονηματώδεις ή κυστογόνους νηματώδεις ή χρυσονηματώδεις, όπως επικράτησε ως ορολογία στην Κύπρο. Οι κυστονηματώδεις της πατάτας (ΚΝΠ) είναι πολύ μικρού μεγέθους σκωληκοειδείς οργανισμοί, οι οποίοι παρασιτούν τις ρίζες των πατατών αλλά και άλλων φυτών της οικογένειας των σολανοειδών. Στις πατατοφυτείες μπορούν να προκαλέσουν από μικρή μέχρι και καθολική απώλεια

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==