Ας γνωρίσου ε τα δόντια ας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Οδοντιατρικές Υπηρεσίες
Τα πρώτα σου δόντια και ο εχθρός τους Είσαι τώρα 3 ετών και στο στόµα σου έχουν εµφανιστεί και τα 20 νεογιλά (παιδικά) σου δόντια. Τώρα πρέπει να προσέχεις πολύ τα δοντάκια αυτά, επειδή είναι πολύ ευαίσθητα στην τερηδόνα. Η τερηδόνα είναι η πιο συχνή αρρώστια των δοντιών. Ξέρεις πώς δηµιουργείται; Μέσα στο στόµα µας υπάρχουν µικρόβια τα οποία κολλάνε πάνω στα δόντια και σχηµατίζουν την οδοντική µικροβιακή πλάκα. Όταν µετά το φαγητό δεν πλένουµε τα δόντια µας, τα µικρόβια αυτά µετατρέπουν τα υπολείµµατα από τις τροφές και κυρίως της ζάχαρης, σε οξέα. Τα οξέα σιγά-σιγά καταστρέφουν το σκληρό µέρος των δοντιών µας µε αποτέλεσµα να κάνουν µια µικρή τρύπα, την τερηδόνα. Γι’ αυτό είναι πολύ σηµαντικό να βουρτσίζουµε τα δόντια µας πάντα µετά από το φαγητό και η οδοντόβουρτσα να φτάνει πίσω-πίσω,
µέχρι το τελευταίο δοντάκι και φυσικά να αποφεύγουµε να τρώµε τροφές ή να πίνουµε ροφήµατα που περιέχουν ζάχαρη! Ζήτα από τη µαµά ή τον µπαµπά να σε βοηθά για να τα βουρτσίζεις σωστά. Τα πρώτα µόνιµα δόντια Είσαι τώρα 6 ετών και έχεις αρχίσει να αποκτάς τα πρώτα µόνιµα δόντια. Αυτά θα πρέπει να τα προσέχεις πολύ γιατί θα τα έχεις για µια ζωή. Τα νέα µπροστινά δόντια τα βλέπεις εύκολα, έχεις ανακαλύψει όµως και τα πίσω; Πίσω-πίσω στο βάθος ανατέλλουν 4 µόνιµα δόντια. Δύο πάνω και δύο κάτω. Τα δόντια αυτά είναι οι πρώτοι µόνιµοι γοµφίοι. Είναι πολύ σηµαντικά αυτά τα δόντια, γιατί βοηθούν το πρόσωπό µας και τα δόντια µας να πάρουν το σωστό σχήµα.
Τα δόντια αυτά µπορούν εύκολα να χαλάσουν επειδή έχουν βαθιές αύλακες όπου εγκλωβίζονται τροφές και µικρόβια, γι’ αυτό και πρέπει η οδοντόβουρτσα να φτάνει καλά πίσω και να τα καθαρίζει. Να θυµάσαι ότι από την ηλικία των 6 ετών θα αρχίσεις να αλλάζεις τα παιδικά σου δόντια. Όταν γίνεις 12 ετών στο στόµα θα έχεις µόνο µόνιµα δόντια. Τα µόνιµα δόντια είναι 32. Χρήσιµες συµβουλές για γερά δόντια! Βουρτσίζουµε τα δόντια µας 3 φορές την ηµέρα πρωί, µεσηµέρι και βράδυ, πάντα µετά το φαγητό. Χρησιµοποιούµε µαλακή οδοντόβουρτσα, και οδοντόκρεµα που περιέχει φθόριο. Το φθόριο είναι µια ουσία που δυναµώνει τα δόντια και τα προστατεύει από την τερηδόνα. Βάζουµε λίγη οδοντόκρεµα πάνω στην οδοντόβουρτσα µας (µέγεθος µπιζελιού) και βουρτσίζουµε προσεκτικά όλα µας τα δόντια και όλες τις επιφάνειες των δοντιών.
Θα πρέπει να αποφεύγουµε να τρώµε γλυκά και να πίνουµε αναψυκτικά ή χυµούς. Όταν πίνουµε πολλά αναψυκτικά ή χυµούς, τότε το σκληρό µέρος των δοντιών µας σιγά-σιγά διαλύεται από τα οξέα. Αυτό λέγεται διάβρωση. Όταν διψάµε, είναι καλύτερα να πίνουµε µόνο νερό. Είναι προτιµότερο να αποφεύγουµε να τρώµε συνέχεια. Τα δόντια µας για να είναι γερά θα πρέπει να τα ξεκουράζουµε. Δεν πρέπει να ξεχνάµε να πηγαίνουµε στον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο για να εξετάζει τα δόντια µας. Ο οδοντίατρος θα βάζει µια ειδική κρέµα στα δόντια που περιέχει φθόριο για να τα δυναµώσει (φθορίωση). Η φθορίωση πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 4 ετών.
∆ρ. Χριστίνα Γιαννάκη, τέως ∆ιευθύντρια Οδοντιατρικών Υπηρεσιών ∆ρ. Χρυστάλα Χαραλάμπους, Οδοντιατρικός Λειτουργός Α’ Τάξης Οδοντιατρικές Υπηρεσίες Υπουργείο Υγείας Γ.Τ.Π. 103/2024 - 6.000 Εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Εκτύπωση: Τυπογραφείο Κυπριακής ∆ημοκρατίας
flippingbook.comRkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0