Το τετραμηνιαίο περιοδικό του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος το οποίο εκδίδεται από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

AΓΡΟΤΗΣ 2024 / TEΥΧΟΣ 490 Μαγειρεύουμε ψάρια υδατοκαλλιέργειας: Πέστροφα Ολοκληρώνουμε στο παρόν τεύχος την αναφορά στα ψάρια υδατοκαλλιέργειας και τους τρόπους μαγειρέματός τους, με μια εξαιρετική συνταγή πέστροφας. Πέστροφα (Oncorhynchus mykiss) Η πέστροφα είναι ένα ψάρι μεσαίου μεγέθους, με μήκος περίπου 70 εκατοστά και βάρος ένα κιλό. Παρουσιάζει σημαντική διατροφική αξία αλλά και πολύ ιδιαίτερη γεύση. Είναι αρκετά λιπαρό ψάρι, με υψηλές ποσότητες φωσφόρου, μαγνησίου, βιταμίνης Α, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μπορούμε να ψήσουμε την πέστροφα στη σχάρα, στον φούρνο, στο τηγάνι ή στον ατμό. Πέστροφα με σάλτσα από λεμόνι και μουστάρδα Υλικά: 1 πέστροφα, περίπου 650-750 γραμμάρια, καθαρισμένη 1 κουταλάκι καρύκευμα για ψάρι ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο χυμό από 1 φρέσκο λεμόνι ½ κουταλάκι σκόρδο πολτοποιημένο 1 κουταλάκι μουστάρδα απαλή ½ φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση: Τοποθετούμε την πέστροφα σε αντικολλητικό σχαροτήγανο γυρίζοντας και από τις 2 πλευρές ώστε να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα και να θωρακίσουμε τη γεύση της. Ακολούθως, βάζουμε την πέστροφα σε ταψί, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το καρύκευμα για ψάρι και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 200°C για 10 λεπτά. Μέχρι να ψηθεί η πέστροφα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα χτυπώντας όλα τα υλικά σε μπλέντερ. Ανοίγουμε το ψάρι κατά μήκος σε πιατέλα και αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε. * Τη συνταγή επιμελήθηκε ο Γιάννης Μανιταράς, Λειτουργός Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών στο Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών. 71 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==