3. Αποστείρωση Είναι η αυστηρά καθορισμένη και ελεγχόμενη διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται εξάλειψη ή καταστροφή όλων των ειδών μικροβιακής ζωής συμπεριλαμβανομένων και των σπόρων από ένα αντικείμενο (ISO 14937). Για να θεωρήσουμε ότι ένα αντικείμενο έχει αποστειρωθεί πρέπει η θεωρητική πιθανότητα ύπαρξης ενός βιώσιμου μικροοργανισμού να είναι μικρότερη ή ίση με 1/106 (EN556-1). 3.1. Μέθοδοι αποστείρωσης Α. Φυσικά μέσα • Σε υγρή μορφή (ατμός υπό πίεση) • Σε ξηρή μορφή (ξηρός θερμός αέρας) Β. Χημικά μέσα • 100% Οξείδιο του αιθυλενίου (ETO ethylene oxide gas sterilisation) • Φορμαλδεΰδη (κλίβανοι αερίου φορμαλδεΰδης) • Υπεροξείδιο του υδρογόνου Η2Ο2 (Plasma) • Υπεροξικό οξύ (Paracetic acid) Γ. Ακτινοβολία ιονίζουσα 3.2. Θερμοκρασίες ανάπτυξης μικροοργανισμών 3.3. Συνάρτηση χρόνου – λογαριθμικής μείωσης μικροοργανισμών κατά την αποστείρωση 10 ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ • ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Βακτήρια Ελάχιστη Άριστη Μέγιστη Ψυχρόφιλα βακτήρια: 0 - 7 ºC 5 – 10 ºC 37 ºC Μεσόφιλα βακτήρια: 5 - 10 ºC 35 – 37 ºC 40 – 45 ºC Θερμόφιλα βακτήρια: 40 – 45 ºC 50 – 65 ºC 75 – 85 ºC Πληθυσμός μικροβίων Χρόνος αποστείρωσης Επιζώντα μικρόβια 10 στην 6η 1min 10 στην 5η 10 στην 5η 2min 10 στην 4η 10 στην 4η 3min 10 στην 3η
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0