56 | ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ y Μετά τη μεγάλη συρροή κρουσμάτων σαλμονέλας σε προϊόντα σοκολάτας στην ΕΕ, έλεγξε 11 παρτίδες της συγκεκριμένης εταιρείας στο πλαίσιο της διερεύνησης στην οποία προέβησαν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες. y Ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα EuroBiotox και συνέχισε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα DiTect. Το 2022 υπήρξε αύξηση 3,4% των δειγμάτων που ελέγχθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω του υψηλότερου βαθμού υλοποίησης των προγραμμάτων ελέγχου από τις συνεργαζόμενες Υπηρεσίες (λιγότερες ακυρώσεις δειγματοληψιών λόγω πανδημίας). Ελέγχθηκαν συνολικά 1.110 δείγματα σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων για μικροβιολογικές παραμέτρους καθώς και 47 δείγματα για τη διερεύνηση παραπόνων καταναλωτών και τροφικών δηλητηριάσεων. Ο μικροβιολογικός έλεγχος ανά κατηγορία τροφίμων το 2022 φαίνεται στο Σχήμα 22 (δεν περιλαμβάνονται τα παράπονα και οι τροφικές δηλητηριάσεις). Τα ακατάλληλα δείγματα τροφίμων (δηλαδή τα μη συμμορφούμενα με τα κριτήρια μικροβιολογικής ασφάλειας) κατά το 2022 ήταν 1,5% του συνόλου και αφορούσαν, κυρίως, στην παρουσία σαλμονέλας σε πέντε ωμά κατεψυγμένα κρεατοσκευάσματα από την αγορά και της L. monocytogenes σε δύο συσκευασμένα σάντουιτς, ρόστο χοιρινό (για σάντουιτς), δύο καπνιστά λουκάνικα και ένα καπνιστό ψάρι. Επίσης, ανιχνεύθηκε σαλμονέλα σε ένα δείγμα φρέσκων λαχανικών (άπλυτων), τα οποία όμως δεν θεωρούνται έτοιμα προς κατανάλωση. Σε κάποια δείγματα (κυρίως στις κατηγορίες των τυριών, παγωτών, σάντουιτς, έτοιμων φαγητών, σούσι και σαλατών) οι «δείκτες υγιεινής» βρέθηκαν σε υψηλά επίπεδα, και, ως εκ τούτου, δόθηκαν συστάσεις από τις αρμόδιες Αρχές για διορθωτικά μέτρα και, στη συνέχεια, λήφθηκαν επαναληπτικά δείγματα για έλεγχο της αποτελεσματικότητας των μέτρων αυτών. Είναι ενθαρρυντική η συνεχιζόμενη μείωση μη συμμορφούμενων δειγμάτων σε τρόφιμα εισαγωγής όπως π.χ. σησάμι. Ο κίνδυνος από την πιθανή παρουσία σαλμονέλας σε ωμά κρεατοσκευάσματα μπορεί να εκμηδενιστεί με σωστό χειρισμό στην κουζίνα και καλό ψήσιμο από τον καταναλωτή. Η μικροβιολογική ποιότητα των τροφίμων στην κυπριακή αγορά κρίνεται γενικά ως ικανοποιητική. Χρήζει, όμως, προσοχής και στενής παρακολούθησης η παρουσία L. monocytogenes σε συσκευασμένα σάντουιτς με διάρκεια ζωής. Οι παραγωγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν καθορίζουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων τους, ειδικά για τρόφιμα που ευνοούν την ανάπτυξη του συγκεκριμένου μικροβίου ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ισταμίνη και οργανικό πτητικό βασικό άζωτο σε ψαρικά: Η ισταμίνη είναι μια βιογενής αμίνη που σχηματίζεται κατά τη μικροβιολογική αλλοίωση των τροφίμων. Υψηλή συγκέντρωση ισταμίνης είναι δυνατόν να προκαλέσει δηλητηρίαση, γνωστή ως σκομβροειδή δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως κεφαλαλγίες, κρίση άσθματος, αναφυλακτικό σοκ, αρρυθμίες κ.ά. Ο έλεγχος στο εργαστήριο αφορά τον προσδιορισμό της σε αλιευτικά προϊόντα από είδη ιχθύων που περιέχουν υψηλές ποσότητες ιστιδίνης, η οποία μετατρέπεται σε ισταμίνη από τη δράση μικροοργανισμών που αναπτύσσονται λόγω κακής συντήρησής τους. O έλεγχος των επιπέδων ισταμίνης στα ψάρια διεξάγεται από το ΓΧΚ από το 2004 σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του ΥΓΑΑΠ βάσει των απαιτήσεων του Κανονισμού ΕΕ αρ. 2073/2005. Κατά το 2022 αναλύθηκαν 84 δείγματα ψαριών (εγκυτιωμένα, καπνιστά, νωπά και κατεψυγμένα) για ισταμίνη, κυρίως κατά την εισαγωγή τους. Εντοπίστηκε μία παρτίδα μη ικανοποιητική που αφορούσε νωπό τόνο, γεγονός που υποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του ελέγχου και την αναγκαιότητα ο έλεγχος αυτός να συνεχιστεί. Σχήμα 21: Παράμετροι που ελέγχθηκαν στα συμπληρώματα διατροφής το 2022 37% 19% 13% 31% Aναβολικά Στεροειδή Διεγερτικά Βιταμίνες PDE-5 inhibitors Βαρέα μέταλλα
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==