55 1ο Παγκύπριο Συνέδριο «Αγροτική Ανάπτυξη: Από την Έρευνα στην Πράξη» | 24 Νοεμβρίου 2022 • Λευκωσία H αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, συνδέει τρεις σημαντικούς τομείς της οικονομίας –τον πρωτογενή τομέα, τον τομέα μεταποίησης και τον τομέα υπηρεσιών διανομής– μέσω των συναλλαγών που λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένες τιμές μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ήτοι παραγωγοί/κτηνοτρόφοι, ενδιάμεσοι φορείς, επιχειρήσεις επεξεργασίας, καθώς και επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης. Η διαμόρφωση της τιμής κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τις διάφορες λειτουργίες εμπορίας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων, τη διάρθρωση της αγοράς και τις υφιστάμενες πολιτικές. Βασικός στόχος της εν λόγω έρευνας ήταν η μελέτη της μετάδοσης/μεταβολής της τιμής κατά μήκος της αλυσίδας διακίνησης κρεάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Για τον σκοπό αυτό, έγινε καταγραφή των ρόλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού κρεάτων –χοιρινού, αιγοπρόβειου και βοδινού– στην Κύπρο, και αποτύπωση των αξιών, δηλαδή του κόστους ή/και των προστιθέμενων επιβαρύνσεων, σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για την καταγραφή των καναλιών διακίνησης στην αλυσίδα νωπού κρέατος και την περιγραφή των ρόλων των εμπλεκομένων στην εν λόγω αλυσίδα, πραγματοποιήθηκε συλλογή πρωτογενούς πληροφόρησης, με τη χρήση ειδικά διαμορφωμένου ερωτηματολογίου σε δείγμα κτηνοτρόφων, ενδιάμεσων φορέων, εμπόρων και εισαγωγέων κρεάτων και κρεοπωλών. Για την αποτύπωση των αξιών στα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη διερεύνηση της μετάδοσης/μεταβολής της τιμής κατά μήκος της αλυσίδας, συλλέχθηκαν επιπρόσθετες πληροφορίες από δευτερογενείς πηγές. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι υπάρχει σχετικά συμμετρική μετάδοση των τιμών κατά μήκος της αλυσίδας κρέατος. Εντούτοις, σε μερικές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στο χοιρινό κρέας, τα περιθώρια κέρδους των κρεατεμπόρων και των κρεοπωλών είναι υψηλότερα σε σχέση με τα άλλα είδη κρέατος που εξετάστηκαν, με αποτέλεσμα η τιμή καταναλωτή για το χοιρινό να είναι σημαντικά υψηλότερη από την τιμή σφάγιου. Ωστόσο, τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους ενδέχεται να αντισταθμίζουν τα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους για άλλα είδη κρέατος, ειδικά για το αιγοπρόβειο. Με βάση την ανάλυση των αποτελεσμάτων, για τη βελτίωση της διαπραγματευτικής ισχύος των κτηνοτρόφων, τη συμβολή στη σταθεροποίηση των τιμών, κυρίως του αιγοπρόβειου κρέατος, και κατ’ επέκταση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, προτείνεται η ανάληψη δράσεων εκ μέρους των ομάδων παραγωγών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κτηνοτροφίας, π.χ. σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με ενδιάμεσους φορείς που αναλαμβάνουν τη διακίνηση των ζώντων ζώων. Μάρκου Μ.1, Αδαμίδης Γ.1, Στυλιανού Α.1, Γιαννακοπούλου Μ.1, Ιωάννου Στ.1, Μαυρομμάτης Π.2, Ζαχαριάδης Π.2, Καλλή Ν.3 1Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, 2 Τμήμα Γεωργίας, 3 Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ΜΕΛΈΤΗ ΤΗΣ ΑΛΥΣΊΔΑΣ ΔΙΑΚΊΝΗΣΗΣ ΚΡΕΆΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΉ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ 5. Εικονογραφημένες παρουσιάσεις
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==