1ο Παγκύπριο Συνέδριο «Αγροτική Ανάπτυξη – Από την Έρευνα στην Πράξη» - Βιβλίο περιλήψεων

54 1ο Παγκύπριο Συνέδριο «Αγροτική Ανάπτυξη: Από την Έρευνα στην Πράξη» | 24 Νοεμβρίου 2022 • Λευκωσία Οι γαλακτοβιομηχανίες προσπαθούν να βελτιστοποιήσουν την παραγωγή τους, για να βελτιώσουν την ποιότητα, να προστατεύσουν το περιβάλλον και να έχουν μειωμένες δαπάνες. Ένα από τα πιο δαπανηρά βήματα στην παραγωγή του Χαλλουμιού είναι το ψήσιμο σε νορό. Αυτό συμβαίνει γιατί ο συγκεκριμένος νορός συνήθως αποθηκεύεται σε μεγάλες ποσότητες για κάποιες μέρες και για να χρησιμοποιηθεί πρέπει να παστεριωθεί ξανά. Επομένως, χρειάζεται να εφαρμοστεί μια εναλλακτική μέθοδος επεξεργασίας στο παρόν στάδιο. Η τεχνολογία υπεριώδους ακτινοβολίας (UV-C) είναι μια ανερχόμενη μέθοδος, εναλλακτική της παραδοσιακής παστερίωσης με θέρμανση. Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται σε υγρά τρόφιμα ως μη επεμβατική και μη θερμική επεξεργασία, η οποία είναι φιλική προς το περιβάλλον. Έχει αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος απαιτεί λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την παραδοσιακή παστερίωση. Επιπρόσθετα, τα τρόφιμα που έχουν «παστεριωθεί» με UV ακτινοβολία είναι ασφαλή για κατανάλωση και διατηρούν τα θρεπτικά χαρακτηριστικά τους αναλλοίωτα, σε αντίθεση με τη θερμική επεξεργασία, η οποία μειώνει δραστικά τη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και της ποιότητας του Χαλλουμιού, η συγκεκριμένη έρευνα έχει ως στόχο τη χρήση της τεχνολογίας UV-C για την παστερίωση του νορού Χαλλουμιού, ως εναλλακτική λύση της θερμικής επεξεργασίας. Νεοκλέους Ι.1, Παπαδήμας Φ.1 , Tarapata J.2 1Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου 2University of Warmia and Mazury ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΊΑ ΝΟΡΟΎ ΧΑΛΛΟΥΜΙΟΎ ΜΕ ΤΗ ΧΡΉΣΗ ΥΠΕΡΙΏΔΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΊΑΣ 4. Εικονογραφημένες παρουσιάσεις

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==