1ο Παγκύπριο Συνέδριο «Αγροτική Ανάπτυξη – Από την Έρευνα στην Πράξη» - Βιβλίο περιλήψεων

45 1ο Παγκύπριο Συνέδριο «Αγροτική Ανάπτυξη: Από την Έρευνα στην Πράξη» | 24 Νοεμβρίου 2022 • Λευκωσία Η μελέτη είχε στόχο να αξιολογήσει την επίδραση της διατροφικής συμπερίληψης του ενσιρωμένου ελαιοπλακούντα -ενός υποπροϊόντος της παραγωγής ελαιόλαδου- στη γαλακτοπαραγωγή, τη σύνθεση του γάλακτος και στο προφίλ λιπαρών οξέων (ΛΟ) του γάλακτος και του παραγόμενου χαλλουμιού. Συνολικά 24 αρμεγόμενες αγελάδες στο μέσο της γαλακτικής περιόδου κατανεμήθηκαν σε δύο ισοδύναμες ομάδες, οι οποίες διατρέφονταν με δύο σιτηρέσια, τα οποία ονομάστηκαν σιτηρέσιο ελέγχου (ΜΑΡ) και ελαιοπλακούντα (ΕΠ), στην οποία μέρος των χονδροειδών ζωοτροφών (μηδική, σανός κριθαριού και άχυρο κριθαριού) αντικαταστάθηκαν με ενσιρωμένο ΕΠ μέχρι 10% ξηράς ουσίας, σύμφωνα με ένα σχέδιο διασταύρωσης 2×2 με δύο πειραματικές περιόδους 28 ημερών. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά τη γαλακτοπαραγωγή, το ποσοστό λίπους, το ποσοστό πρωτεΐνης και την απόδοση πρωτεΐνης. Η διατροφή με τον ενσιρωμένο ΕΠ τροποποίησε το προφίλ ΛΟ του παραγόμενου γάλακτος, καθώς και του χαλλουμιού. Υπήρξε σημαντική μείωση στη συγκέντρωση των κορεσμένων ΛΟ και του αθηρωματικού δείκτη, ενώ η συγκέντρωση των μακράς αλύσου και των μονοακόρεστων ΛΟ αυξήθηκε τόσο στο γάλα όσο και στο τυρί. Αν και δεν αναφέρθηκε καμία επίδραση της διατροφής στα ολικά πολυακόρεστα ΛΟ, η συγκέντρωση του CLA αυξήθηκε τόσο στο γάλα όσο και στο λίπος του χαλλουμιού της ομάδας ΕΠ. Συνολικά, η συμπερίληψη του ενσιρωμένου ΕΠ σε σιτηρέσια αγελάδων για μια περίοδο 4 εβδομάδων βελτίωσε ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία το λιπιδαιμικό προφίλ του αγελαδινού γάλακτος και του χαλλουμιού που παράγεται, χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η γαλακτοπαραγωγή και η σύνθεση του γάλακτος. Νεοφύτου Μ.1, Μιλτιάδου Δ.1, Συμεού Σ.1, Τζαμαλούκας Ο.1, Σπαράγγης Δ.2 1 Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρο, 2 Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών ΧΡΉΣΗ ΕΛΑΙΟΠΛΑΚΟΎΝΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΉ ΤΩΝ ΑΓΕΛΆΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΊΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΆΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΏΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ 8. Θέματα αγροδιατροφής

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==