1ο Παγκύπριο Συνέδριο «Αγροτική Ανάπτυξη – Από την Έρευνα στην Πράξη» - Βιβλίο περιλήψεων

43 1ο Παγκύπριο Συνέδριο «Αγροτική Ανάπτυξη: Από την Έρευνα στην Πράξη» | 24 Νοεμβρίου 2022 • Λευκωσία Το τυρί Χαλλούμι είναι παραδοσιακό κυπριακό τυρί και ανήκει στην κατηγορία των λευκών τυριών, τα οποία διατηρούνται σε άλμη νορού (ορού γάλακτος). Το παραδοσιακό αυτό τυρί, το οποίο, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, παρασκευαζόταν στην Κύπρο εδώ και αιώνες με τη χρήση αποκλειστικά αιγοπρόβειου γάλακτος, έχει γίνει γνωστό διεθνώς και αποφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος στην κυπριακή οικονομία, λόγω της εξαιρετικής του ποιότητας. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η ανάπτυξη μιας μεθόδου ικανής να προσδιορίζει και να αναγνωρίζει τη ζωική προέλευση του γάλακτος στο Χαλλούμι. Πραγματοποιήθηκε η λήψη πολλών φασμάτων χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία Fourier Transformed Infrared (FTIR) και φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού πρωτονίου (1H-NMR) για χαρακτηρισμό του τυριού Χαλλούμι. Επίσης, η στατιστική ανάλυση των πειραματικών αποτελεσμάτων των φασματοσκοπικών δεδομένων φάνηκε να είναι πολύ σημαντική για τη διάκριση του τυριού Χαλλούμι. Τα φάσματα αναλύθηκαν στατιστικά με το λογισμικό SIMCA, εφαρμόζοντας πολυμεταβλητές χημειομετρικές μεθόδους, όπως μη-εποπτευόμενες μεθόδους για την κατάταξη των δειγμάτων σε ομάδες, καθώς και εποπτευόμενες μεθόδους για κατηγοριοποίηση των δειγμάτων. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη χρήση του FTIR, NMR και της στατιστικής ανάλυσης, διακρίνουν το τυρί Χαλλούμι και ανιχνεύουν τη ζωική προέλευση των πρώτων υλών στην παρασκευή του. Η προτεινόμενη μέθοδος μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανίχνευση της νοθείας του αιγοπρόβειου γάλακτος από το γάλα με αγελαδινή προέλευση και έτσι να ενισχυθεί η προστασία του αυθεντικού και υψηλής ποιότητας τυριού Χαλλούμι. Ταραπουλούζη Μ.1 , Θεοχάρης Χ.1 1Πανεπιστήμιο Κύπρου ΜΕΛΈΤΗ ΑΥΘΕΝΤΙΚΌΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΎ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΎ ΤΥΡΙΟΎ ΧΑΛΛΟΎΜΙ: ΔΙΆΚΡΙΣΗ ΔΕΙΓΜΆΤΩΝ ΜΕ ΒΆΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΈΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΏΝ ΓΆΛΑΚΤΟΣ ΣΥΝΔΥΆΖΟΝΤΑΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΊΑ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΟΜΕΤΡΊΑ - ΑΝΆΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ 7. Θέματα αγροδιατροφής

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==