1ο Παγκύπριο Συνέδριο «Αγροτική Ανάπτυξη – Από την Έρευνα στην Πράξη» - Βιβλίο περιλήψεων

19 1ο Παγκύπριο Συνέδριο «Αγροτική Ανάπτυξη: Από την Έρευνα στην Πράξη» | 24 Νοεμβρίου 2022 • Λευκωσία Η Κύπρος έχει πέραν των 10.000 χρόνων γεωργικής δραστηριότητας, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αρχαιότερες στον κόσμο. Για χιλιετίες, οι γεωργοί καλλιεργούν τη γη, δημιουργώντας αναβαθμίδες σε επικλινή εδάφη και επιλέγοντας ποικιλίες προσαρμοσμένες στο κλίμα του νησιού. Μέχρι τη δεκαετία του ’70, η γεωργική δραστηριότητα συνεισέφερε πέραν του 15% στο ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο, όμως, μειώθηκε σε λιγότερο από 2% σήμερα. Η αμπελουργία είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη περίπτωσης που ακολούθησε αυτό το μοντέλο. Μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’70, η έκταση των αμπελώνων κάλυπτε σχεδόν 35.000 ha, ενώ σήμερα μειώθηκε κατά 80%, στις 6.000 ha περίπου. O ανταγωνισμός από φθηνές εισαγωγές οίνων και η μετακίνηση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα ήταν από τις κυριότερες αιτίες για την εγκατάλειψη των αμπελώνων. Σήμερα, πέραν του 50% των πωλήσεων κρασιών αφορούν σε εισαγόμενα προϊόντα. Για να επιβιώσει ο τομέας σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να εφαρμοστεί μια αποτελεσματική στρατηγική προώθησης τοπικών οίνων. Η μοναδικότητα των γηγενών ποικιλιών και η σχέση τους με τις παραδόσεις του νησιού προσφέρουν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Η τοπική παραγωγή οίνων διαθέτει ακόμα ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό –συνεισφέρει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας του νησιού. Οι πολυετείς έρευνες της ερευνητικής ομάδας δείχνουν ότι οι αμπελώνες φιλοξενούν πέραν των 21 ειδών πεταλούδων και 31 ειδών πτηνών, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά. Επιπρόσθετα, το αποτύπωμα άνθρακα σταφυλιών από γηγενείς ποικιλίες είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό των μη-γηγενών ποικιλιών. Για τον χαρακτηρισμό του περιβαλλοντικού προφίλ αναπτύχθηκε μεθοδολογία υπολογισμού του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος Οίνων, που είναι ιδιαίτερα χαμηλό για την κυπριακή παραγωγή. Προτείνεται η υιοθέτηση μιας στρατηγικής προώθησης οίνων βασισμένης στο μοντέλο 3Π: Παράδοση, Ποιότητα, Περιβάλλον. Σταυρινίδης Μ.1, Μανδουλάκη Α.1, Βαρνάβα Α.1, Βογιατζάκης Ι.2, Τζυρκαλλή Ε.2, Λίτσκας Β.3 1 Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2 Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 3 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΆ ΚΥΠΡΙΑΚΆ ΑΓΡΟΤΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΜΕ ΒΆΣΗ ΤΟ ΤΡΊΠΤΥΧΟ 3Π: ΠΑΡΆΔΟΣΗ, ΠΟΙΌΤΗΤΑ, ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ 6. Γεωργία και περιβάλλον

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==