Αγρότης, τεύχος 489

17 AΓΡΟΤΗΣ 2023 / TEΥΧΟΣ 489 ΓΕΩΡΓIΑ σπασμένων καρπών, ξεπλένονται εύκολα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με βροχερό καιρό. Μετά τη συγκομιδή, ο ελαιόκαρπος τοποθετείται σε πλαστικά κιβώτια με τρύπες, τα οποία εξασφαλίζουν καλό αερισμό και μεταφέρεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο ελαιοτριβείο. Μεταφορά του καρπού σε πλαστικές σακούλες και παρατεταμένος χρόνος αποθήκευσής του πρέπει να αποφεύγονται γιατί προκαλούν αύξηση της οξύτητας του λαδιού και επηρεάζουν δυσμενώς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Η παραλαβή του καρπού από τα ελαιοτριβεία θα πρέπει να γίνεται σε στεγασμένο χώρο και το διάστημα παραμονής του καρπού στο ελαιοτριβείο θα πρέπει να είναι μικρό. Το πλύσιμο του καρπού αποτελεί το σημαντικότερο από τα προπαρασκευαστικά στάδια εξαγωγής του ελαιολάδου. Η καθημερινή ανανέωση του νερού του ελαιοτριβείου καθαρίζει αποτελεσματικά τον ελαιόκαρπο και δεν επιτρέπει τη μόλυνσή του ιδιαίτερα όταν έχει τραυματιστεί. Όσον αφορά τις κύριες φάσεις επεξεργασίας του ελαιοκάρπου, πρέπει να δίνεται προσοχή στην ταχύτητα θραύσης και στην πολτοποίηση, καθώς μικρότερη ταχύτητα δίνει καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο. Επίσης, η θερμοκρασία κατά τη μάλαξη δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30°C και η διάρκειά της πρέπει να είναι περίπου 30΄. Κατά το στάδιο διαχωρισμού του ελαίου, η θερμοκρασία επίσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30°C, ενώ τα απόβλητα πρέπει να μεταφέρονται αμέσως έξω από τον χώρο του ελαιοτριβείου για να μη δίνουν άσχημη οσμή στο παραγόμενο ελαιόλαδο. Τα μηχανήματα στο ελαιοτριβείο πρέπει απαραίτητα να πλένονται καθημερινά μετά το τέλος της ημέρας με καθαρό νερό και γενικά στον χώρο του ελαιοτριβείου θα πρέπει να τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Η σωστή αποθήκευση του ελαιολάδου τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τους καταναλωτές είναι εξίσου σημαντική, καθώς μπορεί εύκολα να υποβαθμιστεί η ποιότητά του κάτω από ακατάλληλες συνθήκες. Απαραίτητα, θα πρέπει το παραγόμενο ελαιόλαδο να μεταγγίζεται σε δοχεία αποθήκευσης τα οποία να είναι καθαρά και κατασκευασμένα από αδρανές υλικό (ανοξείδωτο ατσάλι ή γυαλί). Επίσης, θα πρέπει να είναι αδιαφανή και να κλείνουν αεροστεγώς γιατί το φως και το οξυγόνο προκαλούν οξείδωση του λαδιού με αποτέλεσμα αυτό να ταγκίζει και να γίνεται θολό. Τέλος, ο χώρος αποθήκευσης πρέπει να είναι καθαρός, σκοτεινός και δροσερός, με ιδεώδη θερμοκρασία τους 10°C-15°C. Η υδροπονική καλλιέργεια θεωρείται σήμερα ίσως η πλέον σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής κηπευτικών καλλιεργειών. Με τον όρο υδροπονία καλείται κάθε μέθοδος καλλιέργειας φυτών, των οποίων το ριζικό σύστημα αναπτύσσεται εκτός του φυσικού εδάφους. Με αυτή τη μέθοδο παραγωγής οι ρίζες μπορούν να αναπτυχθούν είτε σε κάποιου είδους υπόστρωμα (π.χ. ορυκτοβάμβακα) ή και σε απουσία υποστρώματος όπως είναι η τεχνική του ρέοντος θρεπτικού διαλύματος (NFT Nutrient Film Technique). Η άρδευση και θρέψη των φυτών που καλλιεργούνται με τη μέθοδο της υδροπονίας γίνεται με εφαρμογή της υδρολίπανσης. Ανάλογα με τον τρόπο χειρισμού του θρεπτικού διαλύματος που απορρέει μετά την άρδευση διακρίνονται στα υδροπονικά συστήματα ανοικτού και στα υδροπονικά συστήματα κλειστού τύπου. Στα ανοικτού τύπου υδροπονικά συστήματα δεν γίνεται ανακύκλωση του θρεπτικού διαλύματος, αλλά το περίσσευμα που προκύπτει κατά την αποστράγγιση χρησιμοποιείται για την άρδευση εξωτερικών καλλιεργειών ή απορρίπτεται στο έδαφος. Κλειστού τύπου υδροπονικά συστήματα Γεωργία Σάρδαλου Λειτουργός Γεωργίας Α’ Τμήμα Γεωργίας Στα κλειστού τύπου υδροπονικά συστήματα γίνεται ανακύκλωση του θρεπτικού διαλύματος. Με τα κλειστού τύπου συστήματα το περίσσευμα του θρεπτικού διαλύματος μετά την αποστράγγιση συλλέγεται και επαναχρησιμοποιείται, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, στην ίδια καλλιέργεια. Έτσι με το σύστημα αυτό λαμβάνονται τα εξής πλεονεκτήματα: • Εξοικονομείται νερό και λιπάσματα. • Δεν ρυπαίνεται το περιβάλλον. • Μειώνεται το λειτουργικό κόστος της μονάδας.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0