Αγρότης, τεύχος 488

33 AΓΡΟΤΗΣ 2023 / TEΥΧΟΣ 488 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Πρωτίστως, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι Υπεύθυνοι Εγκαταστάσεων Τροφίμων (ΥΕΤ) που διαθέτουν τρόφιμα στους καταναλωτές στην κυπριακή αγορά μέσω διαδικτύου οφείλουν να συμμορφώνονται με τις σχετικές απαιτήσεις της κυπριακής και ενωσιακής νομοθεσίας. Ως εκ τούτου, οι ΥΕΤ οφείλουν καταρχάς να είναι εγκεκριμένοι ή καταχωρισμένοι ανάλογα με τη φύση των δραστηριοτήτων τους στα αντίστοιχα μητρώα των αρμοδίων Αρχών. Αυτό ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμα και εάν τα προϊόντα διατίθενται προς πώληση μόνο μέσω διαδικτύου. Δεύτερο και επίσης σημαντικό σημείο είναι ότι η πώληση τροφίμων μέσω διαδικτύου πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, το άρθρο 14 του Κανονισμού καθορίζει ότι όλες οι υποχρεωτικές πληροφορίες για τα τρόφιμα πλην της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας/ τελικής ημερομηνίας ανάλωσης πρέπει να είναι διαθέσιμες πριν από την ολοκλήρωση της αγοράς και να εμφανίζονται στο υλικό που υποστηρίζει την εξ αποστάσεως πώληση ή να παρέχονται με άλλα κατάλληλα μέσα που καθορίζονται σαφώς από τον ΥΕΤ. Όταν χρησιμοποιούνται άλλα κατάλληλα μέσα, οι υποχρεωτικές πληροφορίες για τα τρόφιμα παρέχονται χωρίς πρόσθετες χρεώσεις από τον ΥΕΤ προς τους καταναλωτές. Αυτό σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο ότι οι πληροφορίες που εμφανίζονται στο υλικό που υποστηρίζει την εξ αποστάσεως πώληση πριν από την ολοκλήρωση της αγοράς πρέπει να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ονομασία του τρόφιμου, τον κατάλογο των συστατικών του, τυχόν συστατικά που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες, τη διατροφική δήλωση κ.λπ. Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας και/ή τελική ημερομηνία ανάλωσης («ανάλωση έως») πρέπει να είναι διαθέσιμη κατά τη στιγμή της παράδοσης. Παράλληλα η μεταφορά και παράδοση των τροφίμων πρέπει να γίνεται με τη χρήση των κατάλληλων οχημάτων, ειδικών για τη μεταφορά τροφίμων. Κατά τη μεταφορά δεν πρέπει να διακόπτεται η ψυκτική αλυσίδα για τρόφιμα που διατηρούνται υπό ψύξη ή κατάψυξη. Πρέπει επίσης κατά τη μεταφορά να προστατεύονται από την τυχόν αρνητική επίδραση των υψηλών ή των απότομων μεταβολών της θερμοκρασίας. Οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να ενσωματώσουν στα συστήματα επίσημου ελέγχου τους ελέγχους των πωλήσεων τροφίμων μέσω διαδικτύου και να προσαρμόσουν τις συνήθεις ελεγκτικές και δειγματοληπτικές δραστηριότητές τους με σκοπό να εξασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα που διατίθενται διαδικτυακά είναι και ασφαλή αλλά και ότι συμμορφώνονται με όλες τις νομοθετικές απαιτήσεις.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0