Αγρότης, τεύχος 488

30 AΓΡΟΤΗΣ 2023 / TEΥΧΟΣ 488 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ συγκομιδή καθυστερήσει να γίνει, μειώνεται η πεπτικότητα των φύλλων και των στελεχών και γενικά η ποιότητα του ενσιρωμένου προϊόντος. Kατά την περίοδο μεταξύ της άνθισης και της κοπής για ενσίρωμα, η ξηρά ουσία του φυτού αυξάνεται σταδιακά. Στη διάρκεια της περιόδου αυτής, το άμυλο αυξάνεται, η περιεκτικότητα σε αζωτούχες ενώσεις, κυρίως πρωτεΐνες, παραμένει σχεδόν σταθερή, ενώ η περιεκτικότητα σε ινώδεις ουσίες, όπως κυτταρίνη, ημικυτταρίνη κ.ά. μειώνεται. Kατά την περίοδο συγκομιδής είναι εξαιρετικά σημαντικό τα βασικά αυτά συστατικά του ενσιρώματος να βρίσκονται σε σωστή αναλογία και ισορροπία. Έτσι επιτυγχάνεται καλής ποιότητας και υψηλού δυναμικού ενσίρωμα ενώ η προσλαμβανόμενη ενέργεια από τα ζώα ανέρχεται στα επιθυμητά επίπεδα. Επιτάχυνση της συγκομιδής συνιστάται σε περιπτώσεις μεγάλης ξηρασίας ή πρώιμου παγετού. Εάν ένα μεγάλο ποσοστό φυτών δεν έχει αναπτύξει σπάδικες λόγω της ξηρασίας, συνιστάται η συγκομιδή της καλλιέργειας πριν αρχίσουν να ξηραίνονται τα κατώτερα φύλλα. Εάν όμως έχει αναπτυχθεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό σπαδίκων, συμφέρει περισσότερο η αναμονή για αύξηση της ωριμότητας των καρπών, έστω και εάν χαθεί ένα σημαντικό ποσοστό φυλλικής επιφάνειας. Μετά από παγετό η συγκομιδή πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό. Εικόνα 2: Γραμμές κοπής Εικόνα 3: Ειδική σιροκοπτική μηχανή Η συγκομιδή γίνεται με ειδικά μηχανήματα με δυνατότητα συγκομιδής 2-4 γραμμών ταυτόχρονα, εφοδιασμένα με πρόσθετα εξαρτήματα τα οποία κατατεμαχίζουν τη φυτική μάζα σε μικρά κομμάτια. Υπάρχει δυνατότητα τα φυτικά τμήματα μετά την κοπή να διοχετεύονται αμέσως σε όχημα συρόμενο από τον ελκυστήρα με τη βοήθεια ρεύματος αέρα. Ακολουθεί η μεταφορά και τοποθέτηση του προϊόντος στους σιρούς όπου θα συντελεσθεί η διεργασία της ενσίρωσης. Υπολογίζεται ότι μία καλλιέργεια αραβοσίτου για ενσίρωση αποδίδει συνήθως 7 - 10 τόνους προϊόντος υψηλής θρεπτικής αξίας ανά δεκάριο. Ο αραβοσίτος όταν βρίσκεται στο κατάλληλο στάδιο κοπής, κόβεται και ταυτόχρονα τεμαχίζεται σε μέγεθος που ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του φυτού, την περιεκτικότητα σε υγρασία κατά την κοπή και την περιεκτικότητα του σε ξηρά ουσία. Τα τεμάχια έχουν συνήθως μέγεθος 3 με 5 εκατοστά. Η κοπή γίνεται με ειδικό σιροκοπτικό μηχάνημα και ακολούθως η χορτομάζα μεταφέρεται στον χώρο όπου θα γίνει η ενσίρωση. Εκεί αδειάζεται και συμπιέζεται με μηχανικά μέσα, για να αφαιρεθεί ο αέρας. Η συμπίεση της χορτομάζας στο σιρό πρέπει να γίνεται σταδιακά σε ομοιόμορφες στρώσεις μικρού πάχους για μεγιστοποίηση της συμπίεσης. Στη συνέχεια η συμπιεσμένη χορτομάζα καλύπτεται με πλαστικό κάλυμμα, σκεπάζεται περιμετρικά με χώμα και στην επιφάνεια τοποθετούνται παλιά λάστιχα αυτοκινήτου για διατήρηση της συμπίεσης που επιτεύχθηκε και αποφυγή της διείσδυσης του ατμοσφαιρικού αέρα εντός της χορτομάζας. Εικόνα 4: Συμπίεση χορτομάζας Εικόνα 5: Σφράγιση σιρού

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0