Αγρότης, τεύχος 488

12 AΓΡΟΤΗΣ 2023 / TEΥΧΟΣ 488 ΓΕΩΡΓIΑ Πολλαπλασιασμός Το μάνγκο πολλαπλασιάζεται με σπορόφυτα και με εμβολιασμό υποκειμένων με την επιθυμητή ποικιλία. Οι περισσότερες ποικιλίες είναι αυτογόνιμες ενώ κάποιες είναι μερικώς αυτόστειρες. Συστήματα εγκατάστασης φυτείας Κατά τη φύτευση, οι αποστάσεις φύτευσης είναι 10 μέτρα μεταξύ των φυτών στην ίδια γραμμή και από 10-12 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Οι αποστάσεις αυτές εξασφαλίζουν καλό αερισμό των φυτών και αποφεύγεται η σκίαση, η οποία μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή. Επίσης, με τις αποστάσεις αυτές διευκολύνονται οι καλλιεργητικές φροντίδες καθώς και η συγκομιδή. Η εγκατάσταση της φυτείας γίνεται όταν παρέλθει ο κίνδυνος για παγετούς. Τα φυτά φυτεύονται με μπάλα χώματος σε λάκκους διαμέτρου 30-40 εκατοστών. Κλάδεμα Το κλάδεμα σχηματισμού γίνεται όταν το δέντρο είναι νεαρό. Η διακλάδωση του θα πρέπει να ξεκινάει από το ύψος 1-1,20 μέτρα. Το πιο διαδεδομένο σχήμα που δίνεται είναι το κυπελλοειδές. Τις επόμενες χρονιές το κλάδεμα που εφαρμόζεται θα πρέπει να είναι ελαφρύ, με καθάρισμα της κόμης από ξερά και προσβεβλημένα κλαδιά και αραίωμα για καλύτερο φωτισμό και αερισμό του εσωτερικού της κόμης. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες και ευνοείται η καρποφορία. Εχθροί και ασθένειες του μάνγκο Ο κυριότερος εχθρός που προσβάλλει το μάνγκο είναι η μεσογειακή μύγα και ο ψευδόκοκκος, ενώ οι κυριότερες μυκητολογικές ασθένειες που το προσβάλλουν είναι η ανθράκνωση και το ωίδιο. Ζημιές επίσης προκαλούν τα πουλιά, οι νυκτερίδες και η ποντίκα. Καρποφορία και συγκομιδή Η καρποφορία μπορεί να ξεκινήσει από το 3ο-4ο έτος και το φυτό εισέρχεται σε πλήρη παραγωγή κατά το 6ο-8ο έτος. Σε περίπτωση που το φυτό καρποφορήσει πριν το 4ο έτος οι καρποί απομακρύνονται από το δέντρο γιατί η ανάπτυξη τους είναι εις βάρος της ανάπτυξης του φυτού. Το μάνγκο παρουσιάζει τάσεις παρενιαυτοφορίας, δηλαδή μια χρονιά με μεγάλη παραγωγή ακολουθείται συνήθως από χρονιά μικρής παραγωγής. Ωστόσο ορισμένες βελτιωμένες ποικιλίες δεν παρουσιάζουν έντονα το φαινόμενο αυτό. Η συγκομιδή των καρπών γίνεται από τα μέσα Μαΐου μέχρι τον Οκτώβριο, όταν οι καρποί έχουν πάρει το χαρακτηριστικό χρώμα ωρίμασης της ποικιλίας τους. Αν οι καρποί συγκομιστούν νωρίς τότε δεν αποκτούν ωραία γεύση. Η συγκομιδή πραγματοποιείται με κριτήριο το χρώμα της σάρκας, την περιεκτικότητα των καρπών σε διαλυτά στερεά και τη συνεκτικότητα της σάρκας. Συγκομίζονται με το χέρι, με τη βοήθεια μαχαιριού ή ψαλιδιού. Χρειάζεται προσοχή κατά τη συγκομιδή ούτως ώστε να μην μωλωπίζονται οι καρποί από κτυπήματα. Το μάνγκο μπορεί να καταναλωθεί νωπό, αλλά και αποξηραμένο. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών, χυμών, τουρσιών, μαρμελάδων, σαλτσών, συμπληρωμάτων διατροφής και τσαγιών. Πηγές: Μιλτιάδη Βασιλακάκη - «Γενική και Ειδική Δενδροκομία» Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη - «Ειδική Δενδροκομία - Τροπικά Φυτά»

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0