Αγρότης, τεύχος 486

17 AΓΡΟΤΗΣ 2022 / TEΥΧΟΣ 486 ΓΕΩΡΓIΑ Ταξινόμηση του ελαίου Το έλαιο κατατάσσεται στις κατωτέρω κατηγορίες, ανάλογα με τη διάμεση τιμή των ελαττωμάτων και τη διάμεση τιμή της ιδιότητας του φρουτώδους όπως αυτές διαπιστώθηκαν από την Ομάδα: Εξαιρετικό Η διάμεση τιμή των ελαττωμάτων είναι ίση με 0,0 και η διάμεση τιμή του φρουτώδους είναι μεγαλύτερη παρθένο ελαιόλαδο του 0,0. Παρθένο ελαιόλαδο Η διάμεση τιμή των ελαττωμάτων είναι μεγαλύτερη του 0,0 χωρίς όμως να υπερβαίνει το 3,5 και η διάμεση τιμή του φρουτώδους είναι μεγαλύτερη του 0,0. Μειονεκτικό ελαιόλαδο Η διάμεση τιμή των ελαττωμάτων υπερβαίνει το 3,5 ή η διάμεση τιμή των ελαττωμάτων είναι μικρότερη (λαμπάντε) ή ίση με 3,5 και η διάμεση τιμή του φρουτώδους είναι ίση με 0,0. Covid-19 Λόγω της πανδημίας του ιού COVID-19, οι εργασίες του εργαστηρίου ΕΟΑΕ πραγματοποιούνται πλέον βάσει ειδικών οδηγιών που εξέδωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας για τις περιπτώσεις πανδημίας. Αποστολή ΕΟΑΕ του ΤΓ και παρεχόμενες υπηρεσίες Το ΕΟΑΕ του ΤΓ έχει ως σκοπό την παροχή υπηρεσιών ως προς την έκδοση πιστοποιητικών οργανοληπτικής αξιολόγησης για εξαιρετικά παρθένα και παρθένα ελαιόλαδα. Επιπλέον, με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών παρέχει συμβουλές στους ενδιαφερόμενους για τη βελτίωση των πρακτικών κατά την παραγωγή του προϊόντος τους. Με τις πιο πάνω ενέργειες το εργαστήριο συμβάλλει στη στήριξη και στην αναβάθμιση της ποιότητας του κυπριακού ελαιολάδου και στη βελτίωση της θέσης του στην κυπριακή και διεθνή αγορά. Ένας ακόμη στόχος του ΕΟΑΕ και του ΤΓ είναι η διαφώτιση του κοινού σχετικά με τα χαρακτηριστικά του ποιοτικού ελαιολάδου έτσι ώστε οι απαιτήσεις της αγοράς να διαμορφώσουν τις συνθήκες για την ανάδειξη και την αύξηση της ζήτησης του κυπριακού ποιοτικού ελαιολάδου στην εσωτερική και διεθνή αγορά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσκομίζουν δείγματα προς εξέταση στο εργαστήριο, συνοδευόμενα από χημική ανάλυση που να αποδεικνύει ότι το έλαιο ανήκει, με βάση τα χημικά του χαρακτηριστικά, στην κατηγορία του παρθένου ελαιολάδου. Στοιχεία επικοινωνίας με το εργαστήριο Διεύθυνση: Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Παρθένου Ελαιολάδου Τμήματος Γεωργίας Λεωφόρος Λουκή Ακρίτα, 1412 Λευκωσία Τηλέφωνο: 22408608 Ηλεκτρονική διεύθυνση: oliveoilpanel@da.moa.gov.cy Βιβλιογραφία: ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/2104 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Ιουλίου 2022 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις προδιαγραφές εμπορίας του ελαιολάδου, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 της Επιτροπής και του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 29/2012 της Επιτροπής. ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/2105 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Ιουλίου 2022 για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τους ελέγχους συμμόρφωσης των προδιαγραφών εμπορίας για το ελαιόλαδο και των μεθόδων ανάλυσης των χαρακτηριστικών του ελαιολάδου. Ελένης Μιλή,12/2014 «Η καλλιέργεια της ελιάς», Τμήμα Γεωργίας Κανόνες Εμπορίας & Επισήμανσης ελαιολάδου, Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων /Διεύθυνση Αξιολόγησης & Εγκρίσεων, 2015 (Ελλάδα). METHOD FOR THE ORGANOLEPTIC ASSESSMENT OF VIRGIN OLIVE OIL, COI/T.20/Doc. No 15/Rev. 10/2018 Μετασυλλεκτική διαχείριση ελαιοκάρπου και ελαιολάδου Σοφία Μιχαηλίδου Λειτουργός Γεωργικής Ασφάλισης Τμήμα Γεωργίας Το ελαιόλαδο θεωρείται σε όλο τον κόσμο το υγιεινότερο των λιπών και ελαίων που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή του ανθρώπου. Όμως το ελαιόλαδο πρέπει να διατηρείται σε καλή ποιοτική κατάσταση. Η ποιότητά του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μέριμνα που λαμβάνεται από τον παραγωγό κατά τη συγκομιδή, μεταφορά και αποθήκευση του καρπού, πριν την έκθλιψή του. Εξίσου σημαντικό ρόλο όμως έχει και η διαχείριση του τελικού προϊόντος μετά την έκθλιψη του καρπού. Το λάδι με σωστές ενέργειες μπορεί να διατηρηθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση χωρίς να επιβαρυνθεί με ελαττώματα που θα αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του όπως η οσμή και η γεύση. Η ποιότητα των ελαιόκαρπων και κατά συνέπεια του ελαιόλαδου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες τόσο πριν όσο και μετά τη συγκομιδή. Σε γενικές γραμμές, προ συγκομιδής, οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητά τους είναι: • ο γονότυπος (ποικιλία), • οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (π.χ. φωτισμός, θερμοκρασία, άνεμος) κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, και • η καλλιεργητική τεχνική (π.χ. λίπανση, άρδευση, φυτοπροστασία, χρήση φυτορρυθμιστικών ουσιών, στάδιο και τρόπος συγκομιδής).

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==