Αγρότης, τεύχος 484

34 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 2 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 4 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ σιτηρέσιο να διαθέτει υφή και να περιέχει την απαιτούμενη περιεκτικότητα σε ινώδεις ουσίες. Πλούσιες σε ινώδεις ουσίες είναι οι χονδροειδείς ζωοτροφές. Σημειώνεται ότι στη συνολική ποσότητα λίπους του γάλακτος προστίθενται και τα λιπαρά οξέα του σιτηρεσίου που μεταφέρονται στον μαστό με το αίμα. Μείωση της λιποπεριεκτικότητας παρατηρείται με την κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων λιπαρών ουσιών με τη μορφή ελαίων, ενώ μικρή περιεκτικότητα του σιτηρεσίου σε ακόρεστα λιπαρά οξέα δεν φαίνεται να προκαλεί αρνητική επίδραση. Επιπρόσθετα, προσθήκη προστατευμένου λίπους ή ολόκληρων ελαιούχων σπερμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της λιποπεριεκτικότητας του γάλακτος. Ηπεριεκτικότητα του γάλακτος σε λίπος είναι μικρότερηκατά τους καλοκαιρινούς από ότι τους χειμερινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της περιορισμένης κατανάλωσης από τα ζώα ζωοτροφών και κυρίως χονδροειδών (έκλυση θερμότητας κατά την πέψη) και της αύξησης κατανάλωσης νερού. Για περιορισμό του προβλήματος αυτού συστήνεται όπως το σιτηρέσιο (ιδιαίτερα οι χονδροειδείς ζωοτροφές) χορηγείται νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα όπου η θερμοκρασία του περιβάλλοντος παρουσιάζει χαμηλότερες τιμές. Τα αιγοπρόβατα θα πρέπει να εκτρέφονται σε κατάλληλα υποστατικά που να παρέχουν σκίαση, καλό αερισμό, να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε στεγασμένο χώρο (να μην παρατηρείται συνωστισμός) και να έχουν εύκολη πρόσβαση σε νερό και τροφή. Όσο πιο μικρό χρονικό διάστημα μεσολαβεί μεταξύ δύο αρμεγμάτων τόσο πιο υψηλή εμφανίζεται η λιποπεριεκτικότητα του αρμεγόμενου γάλακτος. Για παράδειγμα το γάλα που προέρχεται από το απογευματινό άρμεγμα έχει μεγαλύτερο ποσοστό λίπους από το γάλα του πρωινού αρμέγματος. Διαδικασία πήξης γιαουρτιού σε υδατόλουτρο Η λιποπεριεκτικότητα του γάλακτος αυξάνει σημαντικά κατά τη διάρκεια του αρμέγματος. Συνεπώς πρέπει να γίνεται προσπάθεια πλήρους εκκένωσης του μαστού για σκοπούς αποφυγής απώλειας λίπους στο αρμεγόμενο γάλα και πρόκλησης μαστίτιδων. Έλεγχος και επέμβαση του αρμεκτή για λήψη της εναπομείνασας ποσότητας γάλακτος θα πρέπει να γίνεται στις περιπτώσεις που οι θηλές εκφύονται σε υψηλότερο σημείο από τη βάση του μαστού. Επίσης μαστοί στους οποίους έχει διαγνωστεί μαστίτιδα παράγουν γάλα με μειωμένη λιποπεριεκτικότητα, καθώς μειώνεται η συνθετική ικανότητα του μαστού για παραγωγή του λίπους και των άλλων συστατικών. Τοάρμεγμαπρέπει ναγίνεται σεσύντομοχρονικόδιάστημα (8 περίπου λεπτά) από το ερέθισμα (θέα, θόρυβος αρμεκτικών μηχανών/ σκευών, μάλαξη θηλών), λόγω του ότι ο χρόνος δράσης των ορμονών που συντελούν στην κάθοδο του γάλακτος είναι περιορισμένος και σε περίπτωση παράτασης του χρόνου αρμέγματος θα είναι δύσκολη η λήψη του γάλακτος που βρίσκεται εντός του μαστού. Επισημαίνεται ότι αρνητικό ερέθισμα στην κάθοδο του γάλακτος προκαλεί το στρεσάρισμα του ζώου που προκαλείται κυρίως από τη συμπεριφορά του αρμεκτή (φωνές, απότομες κινήσεις). Με την πρόσφατη καταχώριση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), οι Κύπριοι κτηνοτρόφοι έχουν πλέον στα χέρια τους ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διασφάλιση του εισοδήματος τους. Με την επιλογή των κατάλληλων φυλών αιγοπροβάτων, την εφαρμογή γενετικής βελτίωσης για λήψη των προσδοκώμενων χαρακτηριστικών, την ισορροπημένη διατροφή και την ορθή διαχείριση της κτηνοτροφικής τους μονάδας μπορούν να παράξουν γάλα με την επιδιωκόμενη χημική σύσταση που θα οδηγεί σε αποδοτικότερη τυροκόμηση και σε υψηλότερες απολαβές.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==