Αγρότης, τεύχος 482

A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 1 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 2 67 Μπουρέκια με «αχνιάν» Για το ζυμάρι και το τηγάνισμα: • 4 φλιτζάνια αλεύρι χωριάτικο • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ανάλατο • 1 1/4 φλιτζανιού χλιαρό νερό (περίπου) • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού • αλάτι • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα • ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα Εκτέλεση • Αφού κοσκινίσουμε το αλεύρι, το ρυζιάζουμε με το ελαιόλαδο και το βούτυρο, το οποίο έχουμε λιώσει σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Προσθέτουμε στη συνέχεια το λεμόνι και το αλάτι και ακολούθως λίγο-λίγο το χλιαρό νερό. • Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1-2 ώρες. • Στο διάστημα αυτό, βάζουμε σε μία λεκάνη την αχνιά, την οποία έχουμε εν τω μεταξύ στραγγίσει καλά, την λιώνουμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε σε αυτήν το μέλι, το ροδόσταγμα και την κανέλα, κατά προτίμηση. Το μέλι μπορούμε να το διαλύσουμε στο ροδόσταγμα ή σε λίγο γάλα. • Ακολούθως, ανοίγουμε λεπτό φύλλο με τον πλάστη, αφού έχουμε ρίξει σε μια επιφάνεια πρώτα λίγο αλεύρι. Παίρνουμε ½ κουταλιά της σούπας από την αχνιά και την βάζουμε στο μισό φύλλο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή με όσες κουταλιές χωρούν κατά μήκος του φύλλου, αφήνοντας διάστημα μεταξύ τους. • Γυρίζουμε από πάνω τους το άλλο μισό φύλλο, μέχρι να καλυφθεί η αχνιά και κόβουμε τα μπουρέκια με το ειδικό εργαλείο ή και με ένα ποτήρι. • Στη συνέχεια, βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί καλά, τηγανίζουμε τα μπουρέκια αναποδογυρίζοντάς τα για να ψηθούν καλά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. • Τα βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα, τα στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει το λάδι και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Υλικά ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ Για την «αχνιάν 1 » • μέλι • ροδόσταγμα • κανέλα 1 Εναλλακτικά, εάν δεν έχουμε αχνιά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανάλατη αναρή για μια παρόμοια παρασκευή. Ελένη Χριστοφόρου Επιθεωρήτρια Γεωργίας Τμήμα Γεωργίας

RkJQdWJsaXNoZXIy MTA5NDYxNw==