Αγρότης, τεύχος 481

25 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 1 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 1 ΓΕΩΡΓIΑ Τάρακον Για την καλλιέργειά του απαιτούνται εδάφη μέσης σύστασης, γόνιμα, με καλό αερισμό και καλή αποστράγγιση. Τη χειμερινή περίοδο καλλιεργείται υπό κάλυψη με θέρμανση. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και μοσχεύματα ανάλογα με την ποικιλία. Για φρέσκο προϊόν συγκομίζεται όταν οι βλαστοί έχουν ύψος 15-20cm κάθε 35 με 40 μέρες το καλοκαίρι και δύο με τρεις φορές συνολικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε θερμοκήπιο. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στον αρωματισμό ελαιολάδων. Chives (Σχοινόπρασα) Η καλλιέργειά τους απαιτεί εδάφη μέσης σύστασης, γόνιμα, με καλό αερισμό, καλή αποστράγγιση, αρκετή υγρασία και δροσερό κλίμα. Πολλαπλασιάζονται με σπόρο, και κατάλληλη εποχή σποράς είναι κυρίως το φθινόπωρο αλλά και η άνοιξη. Για φρέσκο προϊόν συγκομίζονται όταν οι βλαστοί έχουν ύψος 10-15cm, πέντε με έξι φορές τον χρόνο για καλλιέργειες εκτός θερμοκηπίου, εφτά με οκτώ φορές τον χρόνο το καλοκαίρι (εντός θερμοκηπίου) και δύο με τρεις φορές συνολικά τον χειμώνα (εντός θερμοκηπίου). Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, και ιδιαίτερα στις σούπες. Σπατζιά, Salvia fruticosa (για ξηρό προϊόν), S alvia offici- nalis (για φρέσκο προϊόν) Η σπατζιά (ή φασκόμηλο) ευδοκιμεί σε ποικιλία εδαφών με καλό αερισμό και καλή αποστράγγιση. Η Salvia fru- ticosa είναι πολύ ευαίσθητη σε υψηλή εδαφική υγρασία και παρουσιάζει μεγάλη αντοχή σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (μέχρι -25 ο C). Πολλαπλασιάζονται, κυρίως, με σπόρο και μοσχεύματα. Εποχή φύτευσής τους είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη. Για φρέσκο προϊόν η Sal- via officinalis συγκομίζεται τέσσερις με πέντε φορές τον χρόνο όταν οι βλαστοί έχουν ύψος 15-20 cm. Για ξηρό προϊόν η Salvia fru- ticosa συγκομίζεται μια με δύο φορές τον χρόνο όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθιση. Χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και για τσάι. Λασμαρί Το λασμαρί ευδοκιμεί σε ποικιλία εδαφών με καλό αερισμό και καλή αποστράγγιση, πρέπει ωστόσο να αποφεύγονται τα βαριά εδάφη που δεν αποστραγγίζουν εύκολα. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και σπόρο, με κατάλληλη εποχή φύτευσης το φθινόπωρο και την άνοιξη. Για φρέσκο προϊόν συγκομίζεται τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο όταν οι βλαστοί έχουν ύψος 15-20cm, και για ξηρό προϊόν συγκομίζεται ολόχρονα. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, για τσάι και, κυρίως τα άνθη, στις σαλάτες. Λασμαρί Σχοινόπρασο με μυρωδιά κρεμμυδιού Salvia fruticosa Σχοινόπρασο με μυρωδιά σκόρδου Salvia officinalis Τάρακον

RkJQdWJsaXNoZXIy MTA5NDYxNw==