Αγρότης, τεύχος 478

36 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 1 9 / T E Υ Χ Ο Σ 4 7 8 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Εποχικές κτηνοτροφικές ασχολίες Αιγοπροβατοτροφία Αγελαδοτροφία Χοιροτροφία Toμείς Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος Κατά το τετράμηνο αυτό γεννούν τα ενήλικα πρόβατα και βατεύονται οι αρνάδες, οι ριφάδες καθώς και οι όψιμες αίγες. Αρνάδες και ριφάδες είναι τα θηλυκά ζώα ηλικίας εφτά μηνών και άνω τα οποία έχουν αποκτήσει το κατάλληλο σωματικό βάρος. Διαχείριση : Στα ζώα που πρόκειται να βατευτούν, 4 -6 εβδομάδες πριν τη βατιά γίνεται έλεγχος σωματικής κατάστασης και στα αδύνατα ζώα γίνεται τόνωση ενώ στα υπέρβαρα δίαιτα. Τα κατάβαρα ζώα έναν μήνα πριν την γέννα απομονώνονται από το υπόλοιπο κοπάδι τόσο για προστασία από κτυπήματα με τα άλλα ζώα τα οποία κινούνται γρήγορα μέσα στη μάντρα όσο και για να τύχουν καλύτερης φροντίδας. Για μείωση των απωλειών των νεογέννητων ζώων συστήνεται η λήψη των πιο κάτω μέτρων: • Απολύμανση του ομφαλού αμέσως μετά την γέννα • Κούρεμα των πίσω άκρων και της ουράς για σκοπούς καθαριότητα • Έλεγχος λειτουργικότητας μαστού και δυνατότητας θηλασμού από τα νεογέννητα • Αποφυγή συνωστισμού • Υγιεινές συνθήκες περιβάλλοντος Αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι απογαλακτισμοί και η πάχυνση όσων ζώων προορίζονται για σφαγή και έχουν αποκτήσει το κατάλληλο βάρος (30Kg -35Kg). Γίνονται δυο αρμέγματα την ημέρα. Ξεχωρίζουν από το κοπάδι τα μη παραγωγικά ζώα (άτροφες, στεγνές). Επίσης, την περίοδο αυτή γίνεται η προετοιμασία για σπορά κατάλληλων ποικιλιών για σανοποίηση για κάλυψη των αναγκών σε χονδροειδείς τροφές καθώς και έλεγχος των μηχανημάτων. Το γάλα όταν αρμέγεται από τον μαστό του ζώου, ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής, είναι επιμολυσμένο με μικρό αριθμό μικροβίων. Ο τελικός αριθμός μικροβίων που παρουσιάζεται στο γάλα εξαρτάται από την υγιεινή του ίδιου του μαστού του ζώου και από τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια και μετά το άρμεγμα και τη μεταφορά του γάλακτος στον χώρο επεξεργασίας. Η θερμοκρασία κατά τη φύλαξη και διακίνηση του γάλακτος επίσης επηρεάζει το μικροβιακό φορτίο. Οι κύριες ενέργειες των κτηνοτρόφων για τον περιορισμό των βακτηρίων έχουν να κάνουν με την καθαριότητα και υγιεινή των ζώων, των υποστατικών, του χώρου αρμέγματος, της αρμεκτικής μηχανής και των δοχείων φύλαξης του γάλακτος. Το περιβάλλον στο οποίο ζει το ζώο πρέπει να είναι καθαρό. Τα υπόστεγα σκίασης των ζώων πρέπει να καθαρίζονται συχνά για να αποφεύγονται οι λερωμένοι μαστοί/θηλές. Ταυτόχρονα, οι χώροι εκτροφής πρέπει να είναι καθαροί, στεγνοί και κατάλληλα αεριζόμενοι. Τα άτομα που χειρίζονται τα ζώα πρέπει να έχουν καθαρά ρούχα και χέρια. Τα χέρια πρέπει να πλένονται πριν και κατά τη διάρκεια του αρμέγματος, ιδιαίτερα όταν το ζώο παρουσιάζει συμπτώματα μαστίτιδας. Η καθαριότητα της περιοχής αρμέγματος είναι πολύ σημαντική στη διατήρηση ενός χαμηλού πληθυσμού βακτηρίων, και ιδιαίτερα στις επιφάνειες του εξοπλισμού αρμέγματος. Ο μαστός και οι θηλές πρέπει να πλένονται πριν το άρμεγμα και να στεγνώνονται. Μετά το άρμεγμα οι θηλές πρέπει να εμβαπτίζονται σε κατάλληλο απολυμαντικό για να σφραγίζεται η θηλή και να αποφεύγεται η είσοδος βακτηρίων σε αυτήν. Η αρμεκτική μηχανή πρέπει να λειτουργεί άψογα και να πλένεται σωστά αμέσως μετά από κάθε άρμεγμα. Τυχόν ραγισμένα ή σκισμένα μέρη της αρμεκτικής μηχανής, όπως τα θήλαστρα, πρέπει να αντικαθίστανται. Η αρμεκτική μηχανή πρέπει να πλένεται με καλής ποιότητας νερό και κατάλληλα απολυμαντικά. Το ψυγείο φύλαξης του γάλακτος πρέπει να πλένεται κατά διαστήματα και να στεγνώνει εντελώς πριν την επαναχρησιμοποίησή του. Όλοι οι χοίροι είναι ευαίσθητοι στο θερμικό στρες, επειδή έχουν αναποτελεσματική θερμορυθμιστική διαδικασία λόγω του ότι δεν διαθέτουν λειτουργικούς ιδρωτοποιούς αδένες, οπότε εξαρτώνται από τις μεταγωγικές (δηλ. μέσω αέρα) και αγώγιμες (δηλ. μέσω επαφής) απώλειες θερμότητας και από τη συχνότητα της αναπνοής. Τα σύγχρονα υβρίδια χοίρων έχουν υψηλό ποσοστό κρέατος άρα υψηλό μεταβολισμό και υψηλή ανάγκη σε πρωτεΐνες, εξου και ο μεταβολισμός τους παράγει περισσότερη θερμότητα. Η θερμική πίεση προκαλεί πολλές αλλαγές, όχι μόνο στη συμπεριφορά του ζώου (π.χ. επιθετικότητα) αλλά και στον μεταβολισμό του, διότι το ζώο, στην προσπάθειά του να επιβιώσει, αναγκάζεται να προσαρμόσει τον μεταβολισμό του στη νέα πρόκληση, όπως μέσω της μειωμένης πρόσληψης τροφής, και σε επίπεδο εντέρου, ρήξη των στενών συνδέσεων των επιθηλιακών κυττάρων, δηλαδή, διαρροή εντέρου. Αυτό όχι μόνο θα μειώσει την αποτελεσματικότητα της πέψης των θρεπτικών συστατικών, αλλά θα αυξήσει, επίσης, την ευαισθησία του ζώου σε ανοσολογικές προκλήσεις με αποτέλεσμα περισσότερες μολύνσεις/ ασθένειες. συνέχεια...

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0