Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2019

53 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2019 ΤΡΟΦΙΜΑ «Τρώγε για να ζεις και μην ζεις για να τρως». Σωκράτης Η εξασφάλιση ασφαλών, υγιεινών και ποιοτικών τροφίμων εί - ναι μια πολύ σημαντική συνιστώσα της προστασίας της δημό - σιας υγείας. Η ασφάλεια των τροφίμων αντιμετωπίζει συνεχώς νέες προκλήσεις και αναδυόμενους κινδύνους (νέες τεχνολο - γίες, παγκοσμιοποίηση του εμπορίου, κλιματικές αλλαγές) με συνεπαγόμενη πιθανή υποβάθμιση της παραγωγής τροφίμων ή/και επιμόλυνση των τροφίμων καθώς και νοθεία/απάτη. Για αποτελεσματική αντιμετώπιση των πιο πάνω, η ΕΕ εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ασφάλειας των τροφίμων που καλύπτει όλη την αλυσίδα παραγωγής από το αγρόκτημα στο τραπέζι και περιλαμβάνει την ανάπτυξη νομοθετικών και άλλων δράσεων καθώς και κατάλληλων προγραμμάτων ελέγχου. Η ουσιαστική συμβολή προς την κατεύθυνση αυτή είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ΓΧΚ. Για τον σκοπό αυτό το ΓΧΚ, ως το Επίσημο Εργαστήριο Ελέγχου για τις χημικές, μικροβιολογικές, βιολογικές και ραδιολογικές αναλύσεις τροφίμων συμπεριλαμβανομένων των εμφιαλωμένων και μεταλλικών νερών βάσει της σχετικής νομοθεσίας (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 882/2004 (ο οποίος στο τέλος του 2019 αντικαταστάθηκε από τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2017/625), Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002, και οι περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμοι {54(Ι)/96 1996 έως σήμερα} και σχετικοί Κανονισμοί (Έλεγχος και Πώληση), καθώς και οι επιμέρους εθνικές νομοθεσίες και νομοθεσίες της ΕΕ), εφαρμόζει ολοκληρωμένα προγράμματα ελέγχου, αξιολογεί τα απο - τελέσματα και εκδίδει σχετικές γνωματεύσεις. Δεκαέξι εξειδικευμένα εργαστήρια του ΓΧΚ (αρ. 01, 02, 05, 06, 08, 09, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21) (βλ. Παράρτημα, Πίνακας 1) καλύπτουν τον επίσημο έλεγχο των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των εμφιαλω - μένων και μεταλλικών νερών (βλ. Κεφ. Περιβάλλον). Επιπλέον, το ΓΧΚ έχει ορισθεί ως το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς (ΕΕΑ)/National Reference Laboratory (NRL) για ένα μεγάλο πεδίο αναλύσεων τροφίμων. Τα εργαστήριά του με αριθμούς 05, 08, 12, 14, 16 και 21 (βλ. Παράρτημα, Πίνακας 2) είναι και Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς στα αντίστοιχα πεδία των αρμοδιοτήτων τους σύμ - φωνα με τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας. Ο ολοκληρωμένος έλεγχος των τροφίμων περιλαμβάνει πτυχές τόσο της ποιότητας όσο και της ασφάλειας τροφί - μων από χημικής, μικροβιολογικής, βιολογικής, ραδιολογικής και φυσικής ασφάλειάς τους (π.χ. παρουσία ξένων σωμάτων).

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0