Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

40 Παράθυρο στη γεύση Πορτοκάλι (τυλιχτό) Παρασκευή l Πλένουμε τα πορτοκάλ ια, τα σκουπίζουμε και τρίβουμε τη φλούδα τους ελαφρά σε ψιλό τρίφτη. l Κόβουμε τηφλούδα κατά μήκος σε 6 περίπου ίσα κομμά- τια. Τυλίγουμε κάθε κομμάτι φλούδας σε σφιχτό ρολό και τα περνούμε κατά 12 με βελόνι πάνω σε χοντρή άσπρη κλωστή. Τυλίγουμε 2-3 φορές κυκλικά το πρώτο και τελευταίο ρολό της ίδιας κλωστής για να είναι πιο στα- θερά. Τα στερεώνουμε καλά φτιάχνοντας «βραχιόλια». l Βάζουμε τα «βραχιόλια» σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό, τα βάζουμε στη φωτιά και μόλις κοχλάσουν τα στραγγίζουμε. Επαναλαμβάνουμε το βράσιμο-στράγγι- σμα ακόμα δύο φορές για να ξεπικρίσουν. l Προσθέτουμε κρύο νερό και βράζουμε τις φλούδες σε σιγανή φωτιά για 45-60΄, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγί- ζουμε, αφαιρούμε τις κλωστές και απλώνουμε τις φλού- δες σε πετσέτες να στεγνώσουν. l Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρόλα να κοχλά- σουν, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις φλούδες και αφή- νουμε να κοχλάσουν για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο σιρόπι για ένα βράδυ. Την επομένη ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με το γλυκό στηφωτιά να κοχλάσει, χαμηλώνουμε τηφωτιά και σιγοψήνουμε για 15-20΄, μέχρι να δέσει το σιρόπι. l Βάζουμε το ζεστό γλυκό σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα. Τα αναποδογυρίζουμε για πέντε λεπτά και τα αποθη- κεύουμε. Υλικά 6 μεγάλα πορτοκάλια 3 φλιτζάνια ζάχαρη 3 φλιτζάνια νερό 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0