Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

16 Παράθυρο στη γεύση Υλικά 50 καρυδάκια 2½ κιλά ζάχαρη 5 ποτήρια νερό 1 ποτήρι ασβέστη ½ ποτήρι χυμό λεμονιού (για τη λεμονάδα) 1 ξυλαράκι κανέλα 6-7 γαρίφαλα 2½ κουταλιές χυμό λεμονιού Kαρυδάκι Παρασκευή l Καθαρίζουμε πολύ λεπτά τα καρυδάκια. Στο κάτωμέρος αφαιρούμε ένα μικρό κομματάκι στο κέντρο, και με δύο πλάγιες τομές το ξυλαράκι που τυχόν υπάρχει. l Τα τρυπούμε οριζόντια και κάθετα με σουβλί και τα ρί- χνουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα καλύπτει. Τα αφήνουμε για 7 μέρες, αλλάζοντας το νερό καθημερινά ώστε να μαυρίσουν και να ξεπικρίσουν. l Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε ασβεστόνερο για 12 ώρες. Από πάνω βάζουμε ελαφρύ βάρος ώστε να κρα- τάει τα καρυδάκια μέσα στον ασβέστη. Τα ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά (4-5 φορές), τα τοποθετούμε σε κατσα- ρόλα με νερό που κοχλάζει για 5 λεπτά, σκεπασμένα. Αλ- λάζουμε το νερό και τα βράζουμε ξανά σκεπασμένα μέχρι να ψηθούν, να πέφτουν δηλαδή από τη βελόνα. l Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε για 2 ώρες στη λεμο- νάδα με αρκετά παγάκια για να γίνουν τραγανά. l Τα τοποθετούμε σε πετσέτα να στραγγίσουν καλά. Ετοι- μάζουμε το σιρόπι, και αφού κρυώσει προσθέτουμε τα καρυδάκια, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Τα αφήνουμε να κοχλάσουν για 3-4 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Επαναλαμβάνουμε καθημερινά το βράσιμο για 3-4 μέρες. Την τελευταία μέρα το σιρόπι αρχίζει να πήζει. Προς το τέλος ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις. l Γεμίζουμε τα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρί- ζουμε μέχρι να φύγει όλος ο αέρας και να σφραγίσουν αεροστεγώς.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0