Αγρότης, τεύχος 480

37 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 0 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 0 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Πτηνοτροφία Toμείς Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν το μέγεθος των βρώσιμων αυγών είναι: 1. Το γενετικό δυναμικό των πτηνών. Ανάλογα με το υβρίδιο που θα επιλέξει ο παραγωγός μπορεί να έχει λίγο μεγαλύτερα αυγά σε νεαρότερη ηλικία σε σχέση με κάποιο άλλο υβρίδιο που ίσως, όμως, να έχει π.χ. αυξημένο ρυθμό αυγοπαραγωγής. 2. Το πρόγραμμα φωτισμού. Εδώ υπάρχουν περιορισμοί σύμφωνα με την ευημερία των πτηνών άρα δεν μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση των ανώτατων ορίων. 3. Η διατροφή. Τα κύρια συστατικά ενός σιτηρεσίου που επηρεάζουν το μέγεθος των αυγών είναι: α) τα αμινοξέα, και ιδιαίτερα η μεθειονίνη, και β) τα έλαια. Τα έλαια έχουν μια σειρά σύνθετων αλυσίδων λιπαρών οξέων, και η επιλογή του σωστού ελαίου με το σωστό λιπαρό οξύ, όπως το λινολεϊκό οξύ, μπορεί να επηρεάσει το μέγεθος των αυγών. Επισημαίνεται ότι όσο αυξάνεται το μέγεθος των αυγών τόσο αυξάνονται και οι ανάγκες σε ασβέστιο. Ενδεικτική κατάταξη αυγών: 19-28 εβδομάδων 29-45 εβδομάδων 46-65 εβδομάδων 66-80 εβδομάδων SMALL (53γρ και κάτω) 35,70% 1,70% 0,60% 0,50% MEDIUM (53-62,9γρ) 48,40% 42,80% 28,80% 22,90% LARGE (63-72,9γρ) 15,50% 52,50% 62,40% 62,70% XL (73γρ και πάνω) 0,40% 3,00% 8,20% 13,90%

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0