Αγρότης, τεύχος 477

63 ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ Ελένη Χριστοφόρου Επιθεωρήτρια Γεωργίας Τμήμα Γεωργίας Λασ τά Η συνταγή προέρχεται από το χωριό Καμινάρια, της περιοχής Μαραθάσας. Πρόκειται για μικρές πίτες από χυλό που φτιάχνονταν καθόλη τη διάρκεια του έτους, ιδιαιτέρως δε μετά το μάζεμα των ελιών και την παραγωγή του ελαιολάδου, στο οποίο και τηγανίζονταν. Η ονομασία τους πιθανόν να προέρχεται από το κτύπημα του νερού με το αλεύρι («το έλαζαν», το «ελάτσιζαν») με σκοπό την ετοιμασία ενός χυλού σχετικά χαλαρού. Απαντά σε πολλές κοινότητες του τόπου μας με διαφορετικές ονομασίες όπως «λαλαγγούθκια», «ταραχτά», «ξεροτήανα ανέμπατα». Υλικά: • 3 φλιτζάνια αλεύρι χωριάτικο • 5 (περίπου) φλιτζάνια νερό χλιαρό • 2 κουταλιές της σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού • αλάτι • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα • μέλι Παρασκευή: • Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλάτι, τον χυμό λεμονιού και το νερό. • Ακολούθως, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και κτυπάμε πολύ καλά τα υλικά με ένα σύρμα μέχρι να γίνουν ένας χυλός σχετικά χαλαρός. Προσθέτουμε επιπλέον νερό εάν χρειάζεται. • Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο, και αφού ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε λίγο χυλό κάθε φορά με ένα κουτάλι ή μια βαθιά κουτάλα. • Όταν τα λαστά μας πάρουν χρυσαφί χρώμα, τα βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα, τα στραγγίζουμε καλά και τα περιχύνουμε με μέλι. Σημείωση: Τα λαστά έχουν συνήθως ακανόνιστο σχήμα, ωστόσο μπορείτε, αν θέλετε, να ρίχνετε τον χυλό με προσοχή ώστε να έχουν ομοιόμορφο σχήμα. A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 1 9 / T E Υ Χ Ο Σ 4 7 7

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0