Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2018

53 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2018 Κατανομή τροφίμων κατά κατηγορίες για τον έλεγχο της σύστασης, ποιότητας & θρεπτικής αξίας τους 9% 8% 7% 6% 6% 6% 5% 5% 5% 27% Διάφορα 2% Δημητριακά & αρτοποιητικά Εδώδιμα λίπη & έλαια Ψάρια & προϊόντα Χυμοί/Φρουτοποτά Γάλα & προϊόντα Μέλι Κακάο/ Καφές & προϊόντα Σάλτσες/Ξύδι 9 Αρτύματα/Αλάτι 2% 7 Σνακς 2% 7 Καραμέλες/Ζαχαροειδή 3% 6 Λαχανικά & Φρούτα 1% 5 97 34 29 27 23 22 21 18 Μαρμελάδες 17 Έτοιμα φαγητά Όσπρια 3% 17 12 Βιολογικοί σπόροι 3% 10 Σχήμα 14: Κατανομή τροφίμων σε κατηγορίες για τον έλεγχο της σύστασης, ποιότητας και θρεπτικής αξίας τους - 2018 Ο έλεγχος επικεντρώθηκε στην ανάλυση των τροφίμων που καταναλώνονται κυρίως από παιδιά τα οποία ενδέχεται να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά η υπερκατανάλωση των οποίων επηρεάζει αρνητικά την υγεία, όπως: σάκχαρα, λίπος, κορεσμένα και τράνς ακόρεστα λιπαρά οξέα και αλάτι. Αναλύθηκαν τρόφιμα διαφό- ρων κατηγοριών όπως δημητριακά προγεύματος, επιδόρπια γιαουρτιού, παιδικά μπισκότα, μαρμελάδες, ντόνατς και σνακ/πατατάκια/γαριδάκια. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν αξιολογήθηκαν με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 ο οποίος καθορίζει τις Προσλαμβανόμενες Ποσότητες Αναφοράς (ΠΠΑ) των θρεπτικών συστατι- κών σε μια ημερήσια διατροφή των 2000 θερμίδων (kcal) για έναν ενήλικα. Από την αξιολόγηση των αποτελεσμά- των επιβεβαιώθηκε: α) η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα στα δημητριακά προγεύματος, επιδόρπια γιαουρτιού και παιδικά μπισκότα, β) η υψηλή περιεκτικότητα λίπους σε ντόνατς και σνακ/πατατάκια/γαριδάκια, και γ) η υψηλή περιεκτικότητα αλατιού σε σνακ/πατατάκια/γαριδάκια. Η πρόσληψη των πιο πάνω μπορεί να μειωθεί με τη μείωση της ποσότητας ή και τη μείωση της συχνότητας κατανάλωσής τους. Συνιστάται στους καταναλωτές να διαβάζουν την ετικέτα των τροφίμων όπου αναγράφονται, μεταξύ άλλων, σημαντικές πληροφορίες για τα συστατικά και τη διατροφική τους δήλωση (δηλ. οι ποσότητες των θρεπτικών συστατικών και οι θερμίδες του τροφίμου) ώστε να μπορούν να ελέγχουν την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουν με στόχο την προστασία της υγείας τους.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0