Ζιβανία - Το παραδοσιακό απόσταγμα της Κύπρου

να καθοριστούν ορισμένα πρότυπα για την πα- ραγωγή της. Αυτό επισφραγίσθηκε, στα τέλη του 2003, με την αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της αυθεντικότητας της ζιβανίας και την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΟΚ) αρ. 1576/89 του Συμ- βουλίου, της 29ης Μαΐου 1989, για τη θέσπιση των γενικών κανόνων σχετικά με τον ορισμό, τον χαρακτηρισμό και την παρουσίαση των αλκοολούχων ποτών (EE L 160, 12.6.1989, σ. 1), στο οποίο πρόσθεσαν στο άρθρο 1, παράγραφος 4: στο σημείο στ) το ακόλουθο εδάφιο: (3) Το όνομα «στέμφυλα» ή «απόσταγμα στεμφύλων» δύναται να αντικατασταθεί από το όνομα «Ζιβανία» αποκλειστικά για το αλκοολούχο ποτό που παράγεται στην Κύπρο. Για τη διεξαγωγή της ερευνητικής εργασίας και τη σύγκριση των διαφόρων αλκοολούχων απο- σταγμάτων χρησιμοποιήθηκε ένα ευρύ φάσμα σύγχρονης αναλυτικής τεχνολογίας το οποίο πε- ριελάμβανε μεθόδους όπως: α) Τεχνική Λυοφι- λίωσης (Freeze Drying), β) Φασματοσκοπία Υπε- ρύθρου FT-IR, γ) Εφαρμογή Χημειομετρίας, δ) Φασματοσκοπία Επαγωγικά Συζευγμένου Πλά- σματος (ICP), ε) Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης (HPLC), στ) Αέρια Χρωματογραφία (GC και GC-MS) και ζ) Φασματοσκοπία NMR. Ως αποτέλεσμα των εργασιών αυτών, διαπιστώ- θηκε ότι η αυθεντικότητα της ζιβανίας οφείλεται στη γεωγραφική της προέλευση, τις κλιματολο- γικές συνθήκες, τα χαρακτηριστικά του πρωτο- γενούς υλικού, τη διαδικασία παραγωγής κ.ά. Αυ- τός ήταν και ο αρχικός σκοπός, να αποδειχθεί, δηλαδή, ότι η ζιβανία λόγω γεωγραφικής προ- έλευσης είναι μοναδική και ότι θα μπορούσαν

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0