Labels of Taste

23 LABELS OF TASTE ΚΟΛΟΚΑΣΙ ΣΩΤΗΡΑΣ ΚΟΛΟΚΑΣΙ-ΠΟΥΛΛΕΣ ΣΩΤΗΡΑΣ KOLOKASI SOTIRAS KOLOKASI-POULLES SOTIRAS Είναι το πρώτο κυπριακό προϊόν που απέκτησε ΠΟΠ τον Αύγουστο του 2016. Το κολοκάσι καλλιεργείται στην Κύπρο από τον 12ο αιώνα μ.Χ. για τους εδώδιμους κορμούς του, τις μάππες (τον κεντρικό κορμό που βρίσκεται αμέσως κάτω από την επιφάνεια του εδάφους) και τις πούλλες (τους δευτερεύοντες ή θυγατρικούς κορμούς που αναπτύσσονται προς τα πλάγια). Στην περιοχή της Σωτήρας μεταφέρθηκε από την Καρπασία στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, αλλά κυρίως η εμπειρογνωμοσύνη των παραγωγών, οι οποίοι διαμέσου των αιώνων ανέπτυξαν ιδιαίτερες πρακτικές καλλιέργειας και συγκομιδής, καθορίζουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του. Η παλαιότερη αναφορά στο κυπριακό κολοκάσι το τοποθετεί στο τραπέζι του εορταστικού δείπνου για το γάμο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια στις 12 Μαΐου 1191 στο κάστρο της Λεμεσού (Jeffery, 1926). It is the first Cyprus product to have obtained a PDO logo in August 2016. Kolokasi plant is cultivated in Cyprus since the 12th century AD for its edible starchy roots. Its cultivation was transported from Karpasia peninsula to the area of Sotira village in the early 20th century. The soil composition and the climatic conditions of the region, but above all the expertise of the producers, who through the centuries have developed special cultivation and harvesting practices, determine its unique characteristics. The oldest reference to Cyprus Kolokasi places it on the dinner table during the wedding celebration of King Richard the Lionheart with Berengaria on May 12, 1191 at Limassol castle (Jeffery, 1926). ΠΟΠ pdo

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0