Η κουμανταρία είναι ένα γλυκό κρασί με κεχριμπαρένιο χρώμα που προσφέρεται ως επιδόρπιο. Παρασκευάζεται από αποξηραμένα στον ήλιο σταφύλια από τις ποικιλίες Ξυνιστέρι και Μαύρο και χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Προσφέρθηκε το 1191 στους γάμους του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου και της Βερεγγάριας της Ναβάρας στη Λεμεσό. Όταν το γεύτηκε ο Ριχάρδος το ανακήρυξε ως «Το κρασί των βασιλιάδων και βασιλιά των κρασιών». Ο Ριχάρδος πώλησε το νησί στους Ναϊτες Ιππότες που είχαν το αρχηγείο τους στο Κολόσσι, γνωστό ως « Μεγάλη Κουμανδαρία». Όταν οι Ναϊτες άρχισαν να παράγουν μεγάλες ποσότητες του κρασιού για εξαγωγή στις αυλές των Ευρωπαίων βασιλιάδων, αλλά και για τις ανάγκες των περιηγητών που κατευθύνονταν προς τους Αγίους Τόπους, το κρασί απέκτησε την ονομασία της περιοχής, κουμανδαρία. Έτσι έχει το προνόμιο να είναι το αρχαιότερο κρασί που παράγεται μέχρι και σήμερα σε συγκεκριμένη περιοχή. Κατέχει δηλαδή τον τίτλο του παλαιότερου προϊόντος «Με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης». Ξέρετε ότι... ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος αποκάλεσε την κυπριακή κουμανταρία «το κρασί των βασιλιάδων και ο βασιλιάς των κρασιών»; 18
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0