η Κύπρος παρήγαγε κρασί από την αρχαιότητα; Σύμφωνα με την παράδοση, οι Κύπριοι είναι οι αρχαιότεροι παραγωγοί κρασιού στον κόσμο. Η ιστορία της οινοποιίας στο νησί μπορεί να τοποθετηθεί περίπου πριν από 5,500 χρόνια. Ξέρετε ότι... To 2005 Ιταλοί αρχαιολόγοι που μελέτησαν αριθμό δοχείων που είχαν ανασκαφτεί το 1930 στην Ερήμη της Κύπρου ανακάλυψαν ότι στα δοχεία αυτά υπήρχαν ίχνη ταρταρικού οξέως, ενός βασικού συστατικού του κρασιού. Αυτό αποδεικνύει ότι τα ηλικίας 5,500 χρόνων δοχεία χρησιμοποιούνταν για το κρασί και ότι τα πρώτα κρασιά στη Μεσόγειο παράγονταν στην Κύπρο αρκετό καιρό πριν γίνουν τα ψηφιδωτά της Πάφου, που παρουσιάζουν το Διόνυσο, τον θεό του κρασιού. Ο Όμηρος στα έπη του επαινεί τα κυπριακά κρασιά ενώ σε πολλά αρχαία ελληνικά συγγράμματα η Κύπρος αναφέρεται ως «εύοινος». Ο Ησίοδος γύρω στο 800 π.Χ. αποκαλεί το κρασί της Κύπρου «Μάννα εξ ουρανού». Οι αρχαίοι Έλληνες πριν από 4,000 χρόνια έπιναν άφθονο κρασί στις γιορτές προς τιμή της Αφροδίτης, της θεάς της ομορφιάς. Ο Ευριπίδης αποκαλεί το κρασί αυτό «το νάμα της Κύπρου», συνώνυμο με το νέκταρ των Θεών. 15
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0